• Eesti

Eesti Energia avab kolmapäeval 59 miljonit maksnud Narva tuulepargi

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap September 3, 2013

BNS, 02.09.2013

Eesti Energia avab kolmapäeval Balti elektrijaama teisel tuhaväljal 59 miljonit eurot maksnud 17. tuulikuga Narva tuulepargi.

Narva tuulepargis on 17 tuulikut, iga tuuliku võimsus on 2,3 megavatti ja koguvõimsus on 39,1 megavatti, tuulepargi aastane elektritoodang katab umbes 30 000 keskmise tarbimisega Eesti pere elektrivajaduse, ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik BNS-ile.

“Tuhavälja kõrgus merepinnast on 40 meetrit ja siin on head tuuleolud. Tuulikute kõrgus maapinnast laba ülemise tipuni on 149 meetrit. Tuuliku kaal koos vaiade ja vundamentidega on 2500 tonni. Tuhaväli on tuulepargi jaoks unikaalne aluspind: tuuliku vundamendid rajati 14 vaiale ning vaiad ulatuvad läbi tuhavälja selle aluspinnasesse, tagades sellega tuuliku stabiilsuse,” lisas Vennik.

Narva tuulepargi tuulikud on toodetud Saksamaal ja nende tootjaks oli Enercon, ütles Vennik. Enercon on Saksa ettevõte, mis pakub tuulegeneraatoreid võimsusega 330 kilovatist 2,3 megavatini.

Narva tuuleparki asuti tuhaväljale rajama juba 2010. aastal, kus sõlmiti ehitusleping ja alustati töödega. Nurgakivi pandi projektile 2011. aasta 1. juunil. Esimene tuulik hakkas mullu võrku elektrit tootma ja võrgutestid said tuulepargis sooritatud käesoleva aasta juunis.

Balti elektrijaama teise tuhavälja sulgemine oli ulatuslik keskkonnaprojekt, mida rahastas suures osas Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond. 2008. aastal lõppenud sulgemisprojekti käigus rajati alates 1986. aastast kasutamata olnud tuhaväljale uus neutraliseerimisjaam ning püsijäätmete prügila, teostati haljastustööd ja senisest settetiigist sai märgala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes