• Eesti

Tuulikud ei ole inimeste tervisele ohtlikud, küll aga on ohtlik nendega hirmutamine

Tuuleenergia blogi - eteap September 25, 2013

Soome VTT Tehniliste Uuringute Keskus avaldas äsja põhjaliku teaduskirjanduse ülevaate koos järeldusega, et tuulikud ei tekita tervisele mingeid kahjulikke mõjusid. Lisaks puuduvad tõendid, et kaasaegsete tuulikute poolt tekitatud infraheli oleks ohtlik. Samas on erinevad uuringud näidanud, et ainuüksi tuulikute nägemine, nende heli või ka pelgalt negatiivne suhtumine tuuleenergiasse võib põhjustada inimestel stressi, millel aga on otsene mõju tervisele.

“Aruande allikatest nähtub, et inimene haigestub ja kogeb sümptomeid, kui tal kästakse neid kogeda. Seetõttu on ka avalikkusel ja uudistel siin oma roll: seadmete riket, valesti valitud tuuliku asukohta või muu ebatavalist olukorda ei tohiks üldistada kogu tuuleenergiale. Mitte-teaduspõhiste allikate abil tuulikute ohtlikkusega hirmutamine võib ise inimeste tervise ohtu seada,” kommenteeris raportit Soome tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse esimees Jari Suominen.

Tänu Soome rohketele tuuleenergia projektidele on avalikkuse seas kasvanud mure seoses võimalike negatiivsete mõjudega, mida tuuleenergia tootmine võib inimeste tervisele tekitada. VTT ülevaates tõdetakse aga, et tuulikute tekitatud heli ja selle tugevus ei ole sellised, mis võiksid põhjustada inimestele füüsilisi kaebuseid.

Raportis jõuti ka järeldusele, et allapoole kuulmisläve jäävad infrahelid ei kujuta endast ohtu tervisele, sest tuulikute tekitatud infraheli tugevus on selleks liiga nõrk, samuti seguneb see teiste infraheli tekitajatega.

Uuringu käigus vaadati läbi ligi 50 teadusartiklit, mis on Euroopas, USAs, Austraalias ja Uus-Meremaal koostatud viimase 10 aasta jooksul.

 

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes