• Eesti

Martin Kruus: meretuuleenergia konkurentsivõime paraneb

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 30, 2013

Äripäev Online, 30.10.2013

Tuuleenergia assotsiatsiooni ja Nelja Energia juhi Martin Kruusi sõnul muutub meretuuleenergia avatud elektriturul konkurentsivõimeliseks.

Hiiumaal Kassaris eile alanud ja täna jätkuval meretuuleenergia konverentsil tutvustas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Euroopa Liidu taastuvenergia direktiivist tulenevaid võimalusi rahastada kohalikke taastuvenergia projekte ilma taastuvenergia tasu lisandumiseta Eesti elektritarbijatele.

Kruus ütles, et kui kombineerida tehnoloogia arengust tulenevat tuuleenergia hinna langust koos ministeeriumi poolt tutvustatud koostöömehhanismidega, muutub meretuuleenergia avatud elektriturul konkurentsivõimeliseks.

Tema sõnul peaks uuendamisel olev elektrimajanduse arengukava kodumaise elektritarbimise tagamise kõrval vaatama ka võimalusi, mida kaasaegne energiatootmine loob Eesti majanduse ja ekspordi arendamise kontekstis laiemalt.

Kruusi hinnangul kätkeb meretuuleenergia endas lisaks energiatootmisele ka olulist majanduse kasvuvaldkonda.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna peaspetsialisti Siim Meeliste sõnul loob ELi direktiiv erinevad koostöömehhanismid, mis võimaldab riikidel saavutada oma taastuvenergia eesmärke koostöös teiste liikmesriikidega. “See tähendab, et Eestis on võimalik arendada uusi taastuvenergia projekte ilma Eesti elektritarbijat koormamata,” selgitas ta pressiteates.

Soome meretuuleenergia arengut toetava klastri Prizztech esindaja Ari Sundelin rõhutas oma ettekandes, et nende kohalik tööstus on seoses esimeste Soome meretuuleparkide tulekuga stardijoone taga valmis.

“Tööstuse jaoks on see uudne ja huvitav võimalus ning paljud loodavad uutest arengutest meretuuleenergia valdkonnas osa saada,” sõnas Sundelin pressiteates.

Eile ja täna Hiiumaal Kassaris toimuval Eesti esimene rahvusvaheline meretuuleenergia konverentsil “Mere tuuled” arutatakse, kas nii Eesti kui ka teised Läänemere riigid võiksid senisest julgemalt meretuulikutega elektrit toota ning kuidas seda teha nii, et lähedal elavad kogukonnad ja riigi majandus üldisemalt sellest kasu saaks.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes