• Eesti

Komisjon soovitab liikmesriikidel taastuvenergia tasud üle vaadata

Maailma uudised - eteap November 6, 2013

BNS, 06.11.2013

Euroopa Komisjon andis välja uued juhtnöörid liikmesriikidele, millega tagada energia- ja taastuvenergia varustus riikides senisest väiksemate turumoonutustega ja arvestades sealjuures kahanevate tootmiskuludega.

“Elektrituru eesmärk on tagada kindel ja taskukohane elektrienergia kättesaadavus kodanikele ja ettevõtetele. Mõnikord peab avalik sektor nende eesmärkide saavutamist toetama, kuid see peab olema kulu-efektiivne ja kohandatav muutuvatele turuoludele,” ütles komisjoni energiavolinik Günther Oettinger komisjoni pressiteates.

Olemasolevate toetusskeemide reformimisel peaksid liikmesriigid arvesse võtma tehnoloogilist arengut ja kahanevaid investeerimiskulutusi, märkis komisjon. Sealjuures peab rahaline toetust piirduma hädavajalikuga ja tagama, et taastuvenergia tootmine oleks konkurentsivõimeline.

Arvestades tootmiskulude vähenemisega, tuleb taastuvenergia tootmine järk-järgult toetustest vabastada ning lõpuks jätta see täielikult vabaturu tingimustesse. Siiski tuleks vältida tagasiulatuvaid või etteteatamata skeemi muudatusi ning austada investorite seaduslikke ootusi, märkis komisjon.

Tegemist on mittekohustuslike soovitustega, kuid Komisjon võtab soovituse aluseks, kui hindab riiklikke sekkumisi taastuvenergiatoetuste määramisel.

Eestis moodustab taastuvenergia 11,2 protsenti elektrienergia kogutarbimisest ja toetust sai kolmandas kvartalis 98 protsenti toodetud taastuvenergiast.

Praegu riigikogus pidama jäänud elektrituru muutmise seaduse eelnõuga kavatsetakse seni fikseeritud määrana arvestatud taastuvenergia toetus muuta turuhindadest sõltuvaks. Võrreldes praegu kehtiva skeemiga väheneks tarbijate taastuvelektri eest makstav tasu 2020. aastani ministeeriumi hinnangul kokku kuni 300 miljonit eurot.

Jaanuari lõpus otsustas riigikogu majanduskomisjon elektrituruseaduse eelnõu muuta nii, et taastuvenergia toetuse saamise õigust määrava uute ja vanade tootjate eristamise piir nihutataks tänavu 1. märtsile. Lisaks jättis komisjon sisse tuuleenergia toetuse piiramise 600 gigavatt-tunniga aastas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes