• Eesti

Merkel jõudis “suures koalitsioonis” kokkuleppele

Maailma uudised - eteap November 27, 2013

Äripäev Online, 27.11.2013

17 tundi väldanud lõpuspurdiga, mis jõudis finišisse täna hommikul kell viis, sai kokku koalitsioonilepe Saksamaa kantsleri Angela Merkeli kolmandaks ametiajaks.

See näeb ette Saksamaal esimest korda üleriikliku miinimumpalga kehtestamise, pensionitõusud ning muude eelarvekulutuste suurendamise makse tõstmata, vahendas agentuur Bloomberg.

Lepe ei ole siiski veel päris lukku löödud – Saksa Sotsiaaldemokraatlik partei (SPD) peab selle veel parteisisesel referendumil kinnitama. Väljaanne Der Spiegel nimetas seda sel nädalal oma kaaneloos riskiks, mida on võimatu hinnata. Tulemused selguvad 14.-15. detsembril. Kui tuleb “jah”, astub Merkel ametisse 17. või 18. detsembril, vahetult enne Euroopa Liidu valitsusjuhtide Ülemkogu.

“Raiusime sõlme läbi! Kokkulepe on koos,” teatas Merkeli partei CDU parlamendigrupi liige Michael Grosse-Broemer oma Twitteri kontol.

Koalitsioonikokkuleppest nähtub, et Euroopa poliitikas plaanib Merkel senist kurssi jätkata. Sealhulgas jätkub vastuseis euroala riikide võlakoorma jagamisele.

“Sellest printsiibist, et iga riik vastutab oma võlgade eest ise, tuleb jätkuvalt kinni pidada,” tsiteerib Bloomberg kokkuleppe teksti versiooni. “Riigi võlgade kollektiviseerimine mistahes moel seaks poliitika vajaliku orientatsiooni ohtu igas liikmesriigis.”

Pooled jõudsid kokkuleppele ka finantstehingute maksu kehtestamises, mis puudutab ka valuutatehinguid ja lepinguid tuletisinstrumentidega, üürihindade tõusu ohjeldamises, toetuste vähendamises tuuleenergiale ning 2014. a seaduse vastuvõtmises, mis näeb ette välismaiste sõidukite maksustamise Saksamaa kiirteede kasutamise eest. Miinimumpalk 8,50 eurot tunnist, jõustuks 2015. aastast ning on ELis üks kõrgemaid.

Ministriportfelle ei jagata enne, kui SPD on koalitsioonileppe heaks kiitnud. Üsna tõenäoline on, et rahandusministrina jätkab Wolfgang Schäuble, välisministriks võib saada Frank-Walter Steinmeier, kes oli samas ametis ka Merkeli esimeses nn suure koalitsiooni valitsuses.

Koalitsioonikõneluste käigus loobus SPD oma valimislubadusest tõsta tulumaksu, mida Merkel nimetas “mürgiks” riigi majandusele.

Valimised Saksamaal toimusid enam kui kaks kuud tagasi. Merkeli CDU/CSU sai valimistel 41,5% suuruse toetuse, SPD 25,7%.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes