• Eesti

Lennuamet tegi Sõnajalgade tuuliku tõttu Salme vallale hoiatuse

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul January 15, 2014

BNS, 15.01.2014

Lennuamet tegi seoses Saaremaale Lassi külla kerkiva Sõnajalgade omaleiutatud tuuliku detailplaneeringuga Salme vallale hoiatuse.

“Menetluse käigus selgus, et vallaametniku poolt esitatud väärandmete esitamine ei olnud taotluslik. Samuti on lennuohutuse seisukohalt olulised puudused käesolevaks ajaks kõrvaldatud, mistõttu piirdus lennuamet hoiatusega,” ütles lennuameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna vaneminspektor Andres Lainoja BNS-ile.

“Kui varem oli probleem selles, et kerkivat tuulikut ei olnud lennukaartidel, ei olnud väljastatud NOTAM-it [lennutegevusega seotud inimeste teavitusteadet] ja ei olnud lennuohutus tuld peal, siis nüüd on see NOTAM-is, läheb ka lennuinfo teatmiku ja sellel on ka lennuohutustuli peal,” rääkis Lainoja.

Salme vallavalitsus esitas 2009. aastal lennuametile detailplaneeringu kooskõlastamise taotluse, mille sisuks oli kuni 95 meetri kõrguse tuulegeneraatori püstitamine. Lennuamet kooskõlastas taotluse.

2012. aasta septembris teatas Salme vald lennuametile, et planeeritava tuulegeneraatori kõrgus on tõstetud 116 meetrini, ühtlasi paluti teavet, kas sellest lähtuvalt muutub ka lennuameti antud kooskõlastus. Lennuamet teatas, et kooskõlastustingimused antud juhul ei muutu.

“Detsembris sai lennuamet ajakirjanduse vahendusel teada, et Kuldi kinnistule püstitatav tuulik saavutab peagi oma täiskõrguse. Seejärel selgus, et tuuliku kogukõrgus maapinnast on kooskõlastatust oluliselt kõrgem ehk 180 meetrit ning mõjutab asukoha tõttu oluliselt lennuohutust,” sõnas Laanoja.

Sellel põhjusel alustas lennuamet mullu detsembris Salme valla suhtes väärteomenetluse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes