• Eesti

Maksuamet kutsub üles elektri väiketootjaid aktsiisi tasuma

Eesti uudised - Tuul January 10, 2014

BNS, 10.01.2014

Maksuamet on asunud tegema teavitustööd elektri väiketootjate hulgas, et viimased teadmatusest ei unustaks elektriaktsiisi maksmast.

“Meie eesmärk on suurendada ettevõtjate teadlikkust ja vältida olukorda, kus teadmatusest koguneb ettevõtjale iga kuu tasumata elektriaktsiisi, sest igapäevase töö käigus mitmete väiketootjatega suheldes oli selgunud, et selle kohustusega ei ole kõik kursis,” ütles maksuameti pressiesindaja Uku Tampere BNS-ile.

“Oleme nüüd välja saatnud teavituskirja ja jälgime sellele järgnevat maksukohustuslaste reaktsiooni,” rääkis Tampere. “Seda, kui suur probleem täpselt on, ei ole tänase seisuga veel hinnatud. Viimati hindas maksuamet elektriaktsiisiga tasumisega seotud riske 2012. ja 2011. aasta andmete põhjal ning märkimist väärivat maksukaotust ei tuvastatud,” lisas ta.

Elektriaktsiis puudutab lisaks võrguettevõtjatele muuhulgas ka elektrienergia tootjaid, kes on ühendatud elektrivõrku või kelle tootmisvõimsus on kõrgem kui 100 kilovatti. Elektrienergia tootjaks ehk siis aktsiisimaksjaks võivad osutuda ka näiteks logistikalaod, eraisikud või korteriühistud, kes on lasknud oma hoonele paigaldada päikesepatareid või kes kasutavad tuulikuid ning edastavad oma tarbimisest üle jääva elektrienergia võrguettevõtjale.

Elektritootjal tekib elektriaktsiisi tasumise kohustus, kui ta kas kasutab omatoodetud elektrit ise või edastab seda teisele tarbijale, näiteks naabrile.

Elektrienergia aktsiisimäär on 4,47 eurot megavatt-tunni eest. Elektrienergia tootja peab mõõtma nii oma tarbitava elektrienergia kogust kui ka tarbijatele edastatud elektrienergia kogust ning dokumenteerima mõõtmise tulemused ja pidama selle üle arvestust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes