• Eesti

Keerame Eesti kohe tulevikku

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul February 27, 2014

Äripäev Online, 27.02.2014

Nii paradoksaalne kui see ka ei kõla, peitub Eesti võimalus tulevikuks meie hõredas asustuses, tõdeb kirjanik Ülo Mattheus. Ning selles sisalduvas potentsiaalis arendada tegevusi, milleks on vaja piisavalt maad, ruumi ning ka tolles ruumis olevat loodusressurssi.

On kaks vastandlikku tulevikuteooriat, millest üks ütleb, et rahvastiku kiire juurdekasvu tingimustes on suure elanikonnatihedusega linn kõige efektiivsem viis tagada toimetulek võimalikult paljudele inimestele. Teine teooria kõneleb aga vaba energiakasutuse lõppemisest või ka naftaajastu lõpust, kus energia ja kõik sellest sõltuvalt hüved, mida tiheasustus pakub, muutuvad ülikalliks ja vaid vähestele kättesaadavaks. Nii seiskuvad ühel kujuteldaval hetkel ka kõige luksuslikemate kõrghoonete liftid ja linnad slummistuvad. Energialõpukuulutajate arvates on tulevik väljaspool linnu asuvate kogukondlike eluvormide päralt, kus energiat ja muid eluks vajalikke vahendeid toodetakse ise, kasutades selleks keskkonnasõbralikke lahendusi – päikese- ja tuuleenergiat, maakütet, merelaineid.

Eesti võimalus on vaadata tulevikku juba täna ning edendada neid arenguid, mis soosivad kogukondlikke, regionaalseid töökohti loovaid ja säästlikke kooseluvorme. Riigi ja kohaliku võimu esmane eesmärk peaks olema niisuguste koosluste edendamine. Olgu siis maksupoliitika, otsetoetuste, koolituste või ühistegevuse arendamise kaudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes