• Eesti

Fossiilkütuste import maksis Euroopale kolm korda rohkem kui Kreeka abipakett

Tuuleenergia blogi - Tuul March 18, 2014

Möödunud nädalal Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsiooni konverentsil  EWEA 2014 Barcelonas avaldati aruanne “Fossiilkütuste kulude vähendamine tuuleenergia abil“, mille kohaselt kulutas Euroopa fossiilkütuste impordile aastal 2012 kokku 545 miljardit eurot ning aasta varem 406 miljardit. Seda on kolm korda rohkem kui kulus Kreeka abipaketile.

Euroopa suurima tuuleenergia konverentsi avas EWEA president Andrew Garrad sõnadega: “Mr Putin võib ja tõenäoliselt keerabki Lääne-Euroopale nafta- ja gaasikraanid kinni, kuid ei palja ülakeha ega täisriietega Mr Putin saa kinni panna tuult – meie tasuta kodumaist kütust. Tundub siiski, et mõned poliitikud eelistavad täita pigem Mr Putini rahakotti kui toetada ambitsioonikate taastuvenergia eesmärkide seadmist 2030. aastaks.”

Euroopa impordib üle poole vajaminevast energiast fossiilkütuste kujul, mille tulemusena on nende hinnad väga kõikuvad. Euroopa komisjon on arvamusel, et sõltuvus fossiilsetest kütustest on aina suurenemas, kui süsinikdioksiidide heidete vähendamist mõjutavaid meetmeid energiasektoris ei kavatseta kasutusele võtta. Tuuleenergia pakub antud olukorrale lahendust, kuna asendab kulukat fossiilkütuste importi. Asendades energiatootmise fossiilsetelt kütustelt tuuleenergiaga väheneb sõltuvus kodumaiste ja ka imporditud kütuste järele, langetades sellega importkütuse arveid ja ka kasvuhoone-gaaside emissioone.

Aruanne annab detailse ülevaate kuidas tuuleenergia abil kokku hoida miljardeid eurosid, mis kulub täna fossiilkütuste peale:

  • 2012. aastal aitas tuuleenergia kokku hoida 9,6 miljardit eurot.
  • 2010. aastal hoidis taastuvenergia kokku 30 miljoni euro väärtuses importkütust.
  • Sõltuvalt tuleviku süsinikdioksiidi vähendamise stsenaariumist on eeldatav tuuleenergia abil kokkuhoitav aastane summa 2020. aastal 22-27 miljardit eurot, kasvades 2030. aastaks 47 kuni 51 miljardi euro vahele.

Tutvu raportiga lähemalt siin.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes