• Eesti

Sõnajalgade uus tuulik üllatas ka mehi endid

Eesti uudised - Tuul March 17, 2014

Meie Maa, 17.03.2014

Veebruari lõpust alates toodab Salme vallas Lassi külas püstitatud tuulegeneraator Eleon 3M116 elektrit ja mõõtmistulemused on nii head, et üllatavad ka vendi Sõnajalgu ennast. Tegemist on nende leiutatud ja patenteeritud tuulegeneraatoriga, mis praegu on Baltimaade suurim.

“See teistest kuus korda võimsam tuulik töötab vaiksemalt, on kuulda üksnes tiibade kohinat, mis sõltub tuule suunast ja kiirusest ning on reguleeritav parameeter. Kui vaja, võib seda õhtusel või öisel ajal veelgi vähendada,“ selgitas Andres Sõnajalg Meie Maale.

Teine üllatusmoment asja juures on see, et kui purjetajatele on 2,5 m/s puhuv tuul vaikne, viies purjekat vaevu edasi, siis 120 meetri kõrguse masti otsas asuv tuulegeneraator toodab sellega elektrit.

“Puri ja tuulikutiivad pole omavahel võrreldavad. Kui purjekal on see pind, mis tal on, siis tuuliku labade pindala on 10 500 ruutmeetrit. Tuulikul on küll kolm laba, aga aerodünaamiliselt võtab energia kogu selle diameetri ära. See ongi see huvitav aerodünaamiline efekt. Teoreetiliselt on välja arvestatud, et kõige ideaalsem tuulik oleks 2,67 labaga. Kolm ongi sellele kõige lähedasem number ja seetõttu pannaksegi elektrituulikutele kolm laba,“ selgitas Andres. Rohkemate labadega rootor põhjustaks õhule takistusjõudu.

Nüüdsest ka Hiinas patenteeritud

Andres Sõnajalg ütles, et maailmas on 140 riiki, kus vähemal või suuremal määral tuuleenergiat kasutatakse ja neist enam kui sajas riigis on Eleon 3M116 tehniline lahendus patenteeritud Sõnajalgade firma nimele.

“Meeldiv üllatus oli meile see, et eelmisel nädalal jõudis kohale ka Hiina patent. On ju üldteada, et hiinlased püüavad aktiivselt kopeerida, aga nüüd on selge, et Hiinas ei asuta sellist asja kopeerima.“

Andrese hinnangul nad oma patenteeritud tuulikuid üle maailma müüma ei kipu, vaid leiutasid selleks, et ise elektrit toota.

Kuigi Lassi küla tuulik on veel testimise perioodis, on see juba mitu nädalat elektrit tootnud. “Kuigi selle tuuliku maksimumvõimsus võiks olla rohkem kui kolm megavatti, oleme selle piiranud nominaalvõimsusega. Küll aga üllatab meid see, kui nõrga tuulega ta jõuab selle kolme megavatini ja kui palju ta toodab elektrit, kui tuult on vähe. Suurem osa tuuleenergiast tuleb mitte täistuule päevadest, vaid mõõduka tuulega. Mida rohkem ta toodab mõõduka tuulega perioodil, seda ühtlasem on tuuleenergeetika.“

Uus kaabel võib olukorda parandada

Varem oli Andrese hinnangul nii, et tormise ilmaga tuulik tootis, tavalise ilmaga ei saanud suurt midagi. Nende leiutatud tuulik peaks iga päev elektrit tootma. Nii ühtlase energiavooga kui võimalik.

Elering investeerib Virtsu-Võiküla merekaablisse 9,4 miljonit eurot, et Lääne-Eesti ja saarte varustuskindlust parandada. Muhu ja mandri vahele paigaldab Empower AS uue 110 kV merekaabli, mis asendab ühte Muhu ja mandri vahel olevast kuuest 35 kV õlikaablist. Uus 400-ruutmillimeetrise vasksüdamikuga kaabel süvistatakse merepõhja, et vähendada kaabli vigastamise riski ankrute, rüsijää ja muude väliste mõjutajate poolt.

“Saartel on tuuleenergia liitumisressurss piiratud ja ilmselt see 110 kV liin mahtu ei tõsta. Me ootame seda aega, kui siin räägitakse üle saarte uute merekaablite vedamisest ja siit juba edasi Läti poole või uutest suundadest. See peaks ka tuuleenergeetikale saarte peal rohkem ressurssi andma,“ arvas Andres Sõnajalg.

 

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes