• Eesti

Ühistud võiksid puhast elektrit toota

Eesti uudised - Tuul March 10, 2014

Äripäev, 10.03.2014 (Urmas Kohal, elektriinsener)

Enamik korteriühistuid võiks toota ökoloogiliselt puhast elektrit või soojust. Selleks tuleks ühistulisel alusel luua ettevõte.

Vaatan Tallinna “mägedel” asuvaid halle korrusmaju ja mõtlen, et kui palju tühja pinda otsafassaadide ja aknaaluste näol. Kui palju lagedaid katuseid, kus enam pole ühte antennigi. Kõik selle lageda pinna võiks katta päikesepaneelidega, katused täis panna portatiivseid tuulegeneraatoreid.

Ühistulisel alusel toimiva, ökoloogiliselt puhast elektrit või soojust tootva ettevõtte suur­osanik oleks Eesti riik, kuid sellega võivad liituda kõik kodanikud ja Eesti juriidilised isikud. Riik võiks sinna paigutada Eesti Energiast jm saadavaid dividende. Riigi osalus on vajalik, sest tegu on strateegilise valdkonna ja suurte investeeringutega, ka hoiaks see tarbijale hinnad all.

Esmalt sise- siis välisturg. Loodava ettevõtte ülesandeks on esmalt varustada siseturgu, kuid pikemaajalises perspektiivis võib elektrit toota ka välisturule. Loomulikult on vaja seadmete asjus leida parimad lahendused ning kalkulatsioonid, mis võtab aega. Kindlasti on projekti tasuvusaeg pikk, kuid see nihkub järjest kaugemale, mida hiljem sellega alustada. Kui käivitada kas või ühe energialiigi suurtootmine, võib sellest tulevastele põlvedele strateegiliselt tähtsas energeetikavaldkonnas suurt kasu olla.

 

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes