• Eesti

ABB Eesti tellimuste arv kahanes 16%

Eesti uudised, Maailma uudised, Tuuleenergia - Tuul April 28, 2014

Äripäev, 28.04.2014

Energeetika- ja automaatikafirma ABB Eesti üksuse müük ja eksport mullu kasvas, kuid tellimuste maht jäi oodatule alla.

“Teisel poolaastal kahanes meie peamise eksporditootegrupi – generaatorite – tellimuste maht väikese ülemaailmse nõudluse tõttu ning see mõjutas oluliselt tellimuste kogumahtu,” märkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson. Eelmine majandusaasta oli ABB-le Eestis üldiselt hea, lisas ta pressiteates.

Henriksson lisas, et globaalse nõudluse vähenemise tõttu võib generaatorite eksport jääda tänavu eelmise aastaga samale tasemele või ka kahaneda. “Küll aga ootame ekspordi kasvu 2015. aastal,” ütles ta. “Samas on hakanud suurenema üleilmne nõudlus tuulegeneraatorite korrashoiuteenuste järele ja selles valdkonnas on meie väljavaated väga head,” märkis Henriksson.

ABB ülejäänud tootmistegevused Eestis – ajamid ja taastuvenergiaseadmed, madalpingesüsteemid ning komplektalajaamad – kasvasid möödunud aastal samuti ainuüksi ekspordinõudluse suurenemise tulemusena. Ekspordi osakaal ABB müügitulust suurenes eelmisel aastal 81 protsendini.

“Meie peamised ekspordiartiklid on endiselt mootorid, generaatorid, ajamid, komplektalajaamad ja elektrikilbid. Peamine eksporditurg on kogu globaalne turg ja seetõttu sõltume palju maailmamajanduses toimuvast,” märkis Henriksson.

Ärivaldkondades, mis sõltuvad oluliselt kohaliku turu nõudlusest, eelmisel aastal suuremat edasiminekut ei toimunud. “Eesti majanduskasv aeglustus 2013. aastal ning SKP kasvas vaid 0,8%, mis oli viimase nelja aasta väikseim tõus. Tänavuselt aastalt loodame majanduse elavnemist,” sõnas Henriksson.

Võrreldes 2012. aastaga kasvas ABB müügitulu Eestis mullu 17 protsenti, 187 miljoni euroni ja eksport 28%, 151 miljoni euroni. Seevastu tellimuste maht kahanes võrreldes aasta varasemaga 16%, 161 miljoni euroni.

ABB investeeringud kahanesid võrreldes aasta varasemaga ligi poole võrra. Seejuures tuleb arvestada, et 2012. aastasse jäi viimaste aastate suurim investeering uude tehnoloogialinnakusse ABB One Campus, mis valmis lõplikult mullu.

Töötajate arv jäi eelmisel aastal ABB-l praktiliselt samaks võrreldes aasta varasemaga. 2013. aasta lõpu seisuga oli ettevõttes 1151 töötajat.

ABB peakliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. Kontsern annab tööd ligi 150 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuule- ja diiselgeneraatorid, sagedusmuundurid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad), müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

ABB on pälvinud neli korda (2007-2009, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava aasta välisinvestori auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava ettevõtluse auhinna.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes