• Eesti

Ojaküla tuulepark valmis ilma taastuvenergia toetuseta

Tuuleenergia blogi - Tuul May 14, 2014

Baltikumi suurim tuuleenergia tootja Nelja Energia avas täna Viru-Nigula vallas Kunda linna piiril 6,9 MW Ojaküla tuulepargi, mida finantseeriti Eesti saastekvootide müügitehingust Hispaania Kuningriigile.

Projekti teostas AS Nelja Energia tütarettevõte Oceanside OÜ. Üle poole projekti maksumusest saadi toetusena SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) rohelisest investeerimisskeemist, mille eesmärk on investeerida kvoodimüügist saadud vahendid Eesti keskkonnaseisundi parandamisse.

AS Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul maksis Ojaküla tuulepargi rajamine ligi 10 miljonit eurot, kuid selleks ei kasutatud elektritarbijate poolt makstavat taastuvenergia tasu. „Ojaküla tuulepark on 52% ulatuses rahastatud saastekvootide ekspordi tulust, mis tõestab, et tuuleparke on võimalik ehitada ka ilma taastuvenergia toetuseta,“ selgitas Kruus.

KIKi juhatuse liikme Lauri Tammiste sõnul on tegemist esimese CO2 kvoodimüügi vahendite toel valminud tuulikupargiga Eestis. „Ka KIKi jaoks on tegu esimese sellelaadse projektiga, mille rahastamine kvoodimüügi vahendite tulust sai teoks ühelt poolt tänu riigi kiirele ja paindlikule tegutsemisele ning teiselt poolt OÜ Oceanside heale tööle projekti elluviimisel,“ ütles ta.

Ojaküla tuulepark toodab aastas ligikaudu 20 GWh elektrit, mis on neli korda rohkem kui Kunda linna leibkondade elektrivajadus. Iga tuuliku nimivõimsus on 2,3 MW ning tuulepargi võimsus kokku 6,9 MW. Ojaküla tuulepargi tuulikud on toodetud Saksamaal tuulikutootja Enercon GmbH poolt. Tuuliku masti pikkus 98 meetrit ja rootori läbimõõt 82 meetrit.

Lisaks energiatootmisele on tuulepargil ka kogukondlik väärtus. Kohalikes omavalitsustes, kus Nelja Energia tuulepargid tegutsevad, on ettevõte asutanud mittetulundusühingud eesmärgiks edendada kohaliku kogukonna elu. Tuulepargid annetavad nimetatud MTÜ-dele 0,32 eurot iga toodetud elektrienergia MWh kohta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes