• Eesti
  • English

Pentus-Rosimannus: taastuvenergia on osa julgeolekupaketist

Maailma uudised - Tuul May 6, 2014

BNS, 06.05.2014

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni eestvõttel Abu Dhabis toimunud kõrgetasemelisel kliimakohtumisel osalenud keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus märkis, et taastuvenergia on osa julgeolekupaketist.

“Sõltuvuse vähendamine saastavast ja fossiilsest energiast ei ole mitte ainult selle aastasaja suurim keskkonna- ja majandusküsimus, vaid seda tuleb teha ka julgeolekuga seotud põhjustel. Suurem taastuva energia osakaal annab hädavajaliku vabaduse riikidele, mis täna võivad oma välise energiasõltuvuse tõttu muutuda kriitilisel hetkedel hõlpsasti manipuleeritavaks,” selgitas pärast rahvusvahelist kliimakohtumist Pentus-Rosimannus.

Ta lisas, et näiteks Euroopa Liidu riigid maksavad praegu igal aastal üle 400 miljardi euro EL-i välistest riikidest pärit fossiilsete energiaallikate eest. “Euroopa Liit saadab ise iga-aastaselt meeletu rahasumma nendele, kelle tegevust koguneb siis pead vangutades laua taha hukka mõistma. Selline olukord on nonsenss. Taastumatu ja saastav energia on koormav keskkonnale, aga sedavõrd massiivsel majanduslikul seotusel võib olla veel palju laiem mõju ja hind,” rääkis Pentus-Rosimannus.

“Meie jaoks on oluline, et 2015. aasta lõpus sõlmitav Pariisi kokkulepe oleks siduv ja et selle osalisteks oleksid ka kõik suured riigid. On oluline, et ÜRO peasekretär on võtnud kliimamuutusi ja kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise vähendamise teema isiklikult vedada ning andnud riigipeadele selge signaali, et ootab neilt septembris New Yorgis sisulist ning ambitsioonikat panust,” ütles keskkonnaminister.

Pühapäeval ja esmaspäeval Araabia Ühendemiraatides toimunud kohtumisel arutati CO2 heite vähendamise konkreetseid lahendusi energeetikas, metsanduses, põllumajanduses ja transpordis. Põhjalikult peatuti ka kliimamuutustega kohanemise ning finantseerimise teemadel.

Lisaks Ban Ki-moonile, ministritele ja rahvusvaheliste organisatsioonide juhtidele olid osalejate seas endine USA asepresident Al Gore, endine Suurbritannia peaminister Tony Blair ja majandusteadlane Jeffrey Sachs. Kõik nad rõhutasid vajadust jõuda 2015. aastal Pariisis toimuval ÜRO kliimakonverentsil globaalse kliimakokkuleppeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes