• Eesti

Rõivas: Baltikumi huvi on olla energia-alaselt sõltumatu

Eesti uudised, Energiakaubandus, Tuuleenergia - Tuul May 21, 2014

BNS, 21.05.2014

Peaminister Taavi Rõivas ütles kolmapäeval Leedu energiafoorumil, et Euroopa Liidu toetus Balti riikide energiasõltumatuse saavutamisele on märgatavalt kasvanud ning kolme riigi kostöö on nüüd olulisem kui kunagi varem.

“Meie riikide ühine strateegiline huvi on olla energia-alaselt sõltumatu ja kuuluda Euroopa ühtsesse turgu,” ütles peaminister Taavi Rõivas Leedu energiafoorumil peetud avakõnes.

Peaministri sõnul on praegune geopoliitiline olukord muutnud energiateemad Euroopa Liidus senisest olulisemaks ning Balti riikide vajadust sõltumatuse järele mõistetakse paremini.

“Toetus ja valmisolek aidata kaasa meie püüdlustele ühendada gaasi- ja elektriturud Euroopaga on märgatavalt kasvanud,” rääkis Rõivas.

Rõivas rõhutas, et ühiselt regiooni huvide eest seismine ja hea koostöö kolme Balti riigi vahel on täna tähtsam kui kunagi varem.

Peaminister kinnitas, et Eesti jaoks on oluline erinevate ühenduste olemasolu Euroopa Liiduga ja tihedam seotus kolme Balti riigi vahel ehk ühtne Balti turg. See puudutab nii elektri- kui ka gaasiühendusi, sealhulgas LNG tarbimise võimalusi.

Peaministri sõnul näitab Eesti kogemus, et suurem ja avatum turg ning mitmekesised ühendused tähendavad odavamat energiat. “Näiteks Estlink2 valmimine tõi elektri turuhinna alla – tänane elektri turuhind Eestis on 53,77 eurot megavatt-tunnist, seevastu Leedus 76,10 eurot,” tõi peaminister näite.

Rõivas ütles kokkuvõttes, et planeeritavad energiaühendused Eestis, Lätis ja Leedus, aga ka Balti ja teiste riikide vahel on olulised, sest see suurendab energiajulgeolekut ja hoiab meie majandusi konkurentsivõimelisena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes