• Eesti

USAsse kavandatakse 685 meetri kõrgust elektrijaama

Maailma uudised - Tuul May 26, 2014

Äripäev, 27.05.2014

USAs plaanitakse rajada Arizona osariigi kõrbesse hiiglaslik elektrijaam ehk nn päikesetuuletorn, mis võimaldab toota energiat päikese, tuule ja vee abil, vahendab Tekniikkatalous.fi.

Solar Wind Energy Toweri eesmärgiks on Mehhiko piiri lähistele ehitada 685 meetri kõrgune elektrijaam, mille juurde kuuluks 120 turbiini ja piisavas koguses pumpasid, millest piisaks 9 miljardi liitri vee ringluses hoidmiseks.

Kavandatav elektrijaam toodaks elektrit päikese abil. Jaam pumpab vett torni tippu, mis muudab üleval oleva kuuma õhu raskeks ja paneb selle langema torni sisemusse. Torni alumisse ossa langenud õhk väljub turbiinidest 80 kilomeetrise tunnikiirusega. Sel moel on võimalik toota elektrienergiat sama suur hulk kui 405 ruutkilomeetrisele alale püstitatud tuulegeneraatorite abi.

Samas on selline tehnoloogia tõhusam kui eraldiseisvad päikese- või tuuleelektrijaamad, kuna see töötab ööpäevaringselt. Ainus, mida uus elektrijaam vajab, on kuum õhk ning seda Arizona kõrbes jagub.

Elektrijaamas kasutusele võetavat tehnoloogiat on maailmas testitud juba enam kui sajandi vältel. Näiteks 1980-ndatel ehitati Hispaaniasse 195 meetri kõrgune testtorn, mis töötas 7 aastat, enne kui torm selle maha murdis.

Kuigi kõnealune tehnoloogia on hea, on see samas ka kallis. Arizona projekti hinnaks on ca 1,5 miljardit USA dollarit ehk 1,1 miljardit eurot.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes