• Eesti

Volikogu kiitis häältega 12:5 heaks koostöö meretuulepargi arendajaga

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul May 27, 2014

Hiiu Leht, 27.05.2014

Hiiu vallavolikogu kiitis neljapäevasel istungil kolmandal lugemisel häältega 12 vs 5 heaks ühiste kavatsuste protokolli meretuulepargi arendaja ASiga Nelja Energia.

Ettepaneku hääletada elavat arutelu tekitanud eelnõu nimeliselt, tegi volikogu esimees ja otsuse eelnõu algatanud volikogu esimees Jaanus Valk.

Poolt hääletasid volikogu koalitsiooni liikmed Jaanus Berkmann, Aivi Telvik, Hüllo-Kristjan Simson, Triin Salin, Toivo Saue, Ivo Eesmaa, Jaanus Valk, Imre Kivi, Margit Kagadze, opositsioonist Artur Valk, vastuhääle andsid opositsiooni liikmed Inge Talts, Ants Vahtras, Tarmo Rajang ja Lembit Vainumäe ning koalitsiooni liige Annely Veevo.

Erapooletuks jäi koalitsiooni liige Tiit Harjak. Aili Küttim koalitsioonist ja Tarmo Kriis opositsioonist puudusid istungilt.

Valgu sõnul on viimastel kuudel toimunud nii volikogus kui vallas laiemalt ühiste kavatsuste protokolli teemadel väga emotsionaalne ja samas sisukas arutelu. Valk viitas, et istungil oli ühiste kavatsuste protokolli kolmas ametlik arutelu ning vahepeal on tehtud protokollile nii juriidiline ekspertiis kui mitmeid avalikke arutelusid. “Need kõik on olnud vajalikud, sest viimaste kuudega on protokoll muutnud hiidlaste jaoks paremaks ja selgemaks – eks vaidlustes selgubki ju tõde,” sõnas Valk.

Eile heakskiidu saanud ühiste kavatsuste protokoll on Hiiumaale meretuulepargi võimaliku rajamise pikal teekonnal üks esimesi etappe. “Paljud meretuule-parkidega seotud küsimused vajavad lähiaastatel põhjalikku arutelu ja kaalutletud otsuseid,” kinnitas Valk. “Samas oleme arendajaga kokku leppinud koostööraami, milles on meie valla elanike ja laiemalt hiidlaste huvid tugevalt kaitstud. Näiteks on Eesti mõistes unikaalses ühiste kavatsuste protokollis selgelt öeldud, et meretuu-lepargi tulekuga peab kaasnema Hiiumaale ringtoite tulek, mis parandab saare elektrivarustust. Lisaks on protokolliga ette kirjutatud nii hiidlaste soodustingimustel investeerimisvõimalused meretuuleparki kui ka mittetulundusühingu asutamine, kuhu laekub iga tuulepargis toodetud elektrienergia MW/ tunni eest raha, mida saab kasutada Hiiumaa majandusliku ja kultuurilise arengu edendamiseks,” rääkis Valk.

Ühiste kavatsuste protokolliga on oodatud ühinema kõik Hiiumaa omavalitsused.

Huvilised saavad heakskiidetud ühiste kavatsuste protokolliga tutvuda valla kodulehel: www.hiiuvald.ee/uhiste-kavatsuste-protokoll .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes