• Eesti
  • English

Mullu kasvas Eestis elektritootmine 11 protsenti

Eesti uudised, Energiakaubandus, Tuuleenergia - Tuul June 5, 2014

BNS, 05.06.2014

Elektrit toodeti 2013. aastal statistikaameti andmetel üle 13 teravatt-tunni, mis on ligi 11 protsenti rohkem kui aasta varem, taastuvatest energiaallikatest elektritootmine vähenes aastaga üle 10 protsendi.

Elektri eksport suurenes mullu 27 protsenti, sealjuures moodust eksport Lätti 90 protsenti koguekspordist, teatas amet neljapäeval. Elektritarbimine Eestis vähenes tavapärasest soojema talveperioodi tõttu 1 protsendi võrra.

Järsult vähenes puitkütuste tarbimine elektri tootmiseks, suurenes aga jäätmekütuse ja prügilates tekkiva biogaasi tarbimine. Tuuleenergia toodang moodustas 2013. aastal taastuvenergiast 40 protsenti ja suurenes varasema aastaga võrreldes ligi neljandiku.

Põlevkivi toodeti üle 20 miljoni tonni, toodang kasvas varasema aastaga võrreldes 9 protsenti. Põhiline osa põlevkivist tarbitakse elektrijaamades ja põlevkiviõli toorainena. 2013. aastal kasvas elektrijaamade tarbimine võrreldes 2012. aastaga 16 protsenti, kusjuures 85 protsenti elektrist toodeti põlevkivist. Kütteõli tootmine suurenes võrreldes 2012. aastaga rohkem kui 4 protsenti, kusjuures üle 85 protsendi toodangust eksporditi. 40 protsenti eksporditud põlevkiviõlist läks Belgiasse, järgnes eksport Hollandisse ja Rootsi.

Viimase viie aasta jooksul on puidugraanulite toodang suurenenud üle poolteise korra. 2013. aasta suurenes puidugraanulite tootmine 2012. aastaga võrreldes ligi 15 protsenti. Üle 90 protsendi toodetud puidugraanulitest eksporditi, sellest 61 protsenti Taani ja viiendik Rootsi.

Kütteturvast toodeti 2012. aastaga võrreldes ligi kaks kolmandikku rohkem ja turbabriketi toodang kasvas 8 protsenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes