• Eesti

Taastuvenergia aastaraamat 2013: Eesti taastuvenergia sektor areneb positiivselt, kuid seadusandlus peaks olema stabiilsem

Tuuleenergia blogi - Tuul June 20, 2014

taastuvenergia aastaraamatEesti Taastuvenergia Koda avaldas 19. juunil esmakordselt Eesti taastuvenergia aastaraamatu, mis annab kompaktse ülevaate sektori arengutest ja tulemustest 2013. aastal ja enne seda.

2013. aastal globaalselt investeeringud taastuvenergia tootmisvõimsustesse vähenesid, kuid installeeritud tootmisvõimsus kasvas võrreldes 2012. aastaga 8%. See näitab, et taastuvenergia tehnoloogiate hinnad on langemas ning sama investeeritud summa eest on võimalik installeerida suurem kogus tootmisvõimsuseid. Eestis liideti aasta jooksul elektrivõrguga 9 suuremat uut taastuvatel allikatel töötavat elektrijaama, lisaks avati mitu uut bioenergia jaama ning märkamatu revolutsioon toimus mikrotootmises, kus eelmisel aastal liitus elektrivõrguga üle 130 mikrotootja, mis on rohkem kui kunagi varem.

„2013. aasta taastuveenergia sektori arenguid analüüsides näeme, et suurte ja Eesti jaoks oluliste taastuvenergia projektide puhul on kriitilise tähtsusega stabiilne seadusandlik keskkond. Kui arendajatel, investoritel ja ka tarbijatel puudub kindlus, et riiklikud regulatsioonid toetavad taastuvenergia sektorit stabiilselt, siis olulised projektid peatatakse, investeeringud ja panus majandusse väheneb ning välisinvesteeringud kolivad Eesti asemel teistesse riikidesse,“ selgitas Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul oli 2013. aastal tuuleenergias selgelt näha stagneerumise märke, sest uute tuuleparkide investeerimisotsuseid seadusandluse ebakindluse tõttu ei langetatud. „Sellele vaatamata oli ka positiivseid arenguid, näiteks jääb 2013. aasta rekordina kirja uute väiketuulikute kasutuselevõtt ning eriti fakt, et ligikaudu pooled neist toodeti Eestis,“ selgitas Kasonen. Ta lisas, et märgiline oli 2013.aasta ka meretuuleparkide arengut silmas pidades, sest Vabariigi Valitsus algatas esmakordselt Eestis merealade ruumilise planeerimise.
Kuigi 2013. aasta oli taastuvenergia sektori jaoks äraootav, siis ollakse valmis valdkonna arengusse jätkuvalt panustama – seda näitavad senised investeeritud 706 miljonit eurot, millest 4/5 on teinud sõltumatud erainvestoritest energiatootjad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes