• Eesti

KPMG uuring: Eesti ärieliidi seas on toetus taastuvenergiale kasvanud

Tuuleenergia blogi - eteap November 27, 2014

KPMG uuring 2014KPMG regionaalse uuringu ”Majanduse Pulss 2014” kohaselt on Eesti äriliidrite seas taastuvenergiale osaks saanud toetus kasvanud 2012. aasta 31 protsendilt 48 protsendile. Ka kogu Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna äriliidrite toetus erinevatele taastuvenergialiikidele on märkimisväärne, ulatudes 40 protsendini, selgub raportist.

Kaheksas KIE riigis – Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Rumeenias, Slovakkias, Tšehhis ja Ungaris (edaspidi „KIE8“) – läbi viidud uuringu raames paluti äriliidritel vastata, millist energiaallikat tuleks eelistada riigi energeetikaportfelli arendamisel. Kui Eestis eelistas 2012. aastal tuumaenergiat 37 protsenti vastanutest, siis tänavu on neid vaid 25 protsenti.

Lätis pooldab 75 protsenti erinevaid taastuvenergialiike, samas kui tuumaenergia toetajaid (13 protsenti) oli seal KIE8 lõikes kõige vähem. Ka Rumeenias (66 protsenti) ja Ungaris (63) valis enamus taastuvenergia, samas kui Tšehhi Vabariigis (11 protsenti pooldajaid) ja Poolas (22 protsenti) ei peeta alternatiivseid energiaallikaid niivõrd oluliseks. Erinevate energialiikide lõikes leiab biomass suurt poolehoidu Leedus (32 protsenti) ja Lätis (31). Päikeseenergiat toetatakse enim Ungaris (39 protsenti) ning hüdroenergiat Lätis (31) ja Rumeenias (28).

Enamik uuringus osalenutest ei näe tulevikku fossiilkütustele, välja arvatud üksikutele „rahvusmaavaradele”, nagu Eestis põlevkivi (16%) ja Poolas kivisüsi (34%). Erinevat tüüpi gaasi eelistab 8 protsenti vastanutest.

Uuringust KPMG küsitles 2014. aasta septembris kaheksa KIE riigi äriliidreid, kes avaldasid arvamust riikide majanduse, euro, välisinvesteeringute, maksukeskkonna ja ettevõtete palga- ja personaliküsimustes. Varem mitut aastat Balti riikides korraldatud uuring ”KPMG Majanduse Pulss” hõlmas tänavu piirkonna kaheksat riiki. Veebiküsitlusele vastas osalenud riikides 456 tippjuhti ja omanikku.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes