• Eesti

Tuuleenergia Assotsiatsioon: põlevkivi elektrijaamu ei kasutata Eestis tuuleenergia balansseerimiseks

Tuuleenergia blogi - eteap November 27, 2014

EE NarvaTuuleenergia Assotsiatsiooni hinnangul on ajakirjanduses viimastel päevadel kajastatud TTÜ elektroenergeetika instituudi emeriitdotsendi Rein Oidrami väide, nagu suurendaks tuulikute ebaühtlane töörütm oluliselt põlevkivist energiatootmise ebaefektiivsust, ebakorrektne.

Eesti Energia taastuvenergia äriüksuse juhi ja Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse liikme Innar Kaasiku sõnul ei tohiks tuule- ja põlevkivielektrijaamu omavahel vastandada, sest kodumaiste ressurssidena need pigem täiendavad üksteist pakkudes elektriturule parimat võimalikku hinda.

Kaasik lisas, et arvamus, nagu hoiaks Narva Elektrijaamad Eesti tuulikute võimsuse ulatuses kuuma reserve, ei vasta tõele. „Tegelikkuses ei ole nad kohustatud ega lepinguliselt määratud tuulikuid reguleerima. Kui põlevkivil töötav elektrijaam peaks ka mingil hetkel soodsaima reguleerimispakkumise tegijaks osutuma, siis võib olla tegemist mistahes prognoosivea kompenseerimisega, näiteks temperatuuri- või tuuleennustuse viga, merekaabli või põlevkivijaama mõne ploki avarii vms, kuid tegemist pole kindlasti mitte vaid tuuleenergia tootmisele iseloomuliku balansseerimisega,” sõnas Kaasik.

Energiasüsteemis toimub samaaegselt elektrienergia genereerimine, ülekandmine, jaotamine ja tarbimine. Seejuures peab igal ajahetkel valitsema tasakaal genereeritava võimsuse ehk elektrijaamade summaarse koormuse ja energiasüsteemist tarbitava võimsuse vahel, mistõttu on bilansihaldurite ja süsteemihalduri tööks pidev süsteemi balansis hoidmine.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul ei asetse Eesti suletud elektrisüsteemis, kus elektrit genereerivad vaid tuulikud ja põlevkivijaamad.

„Me oleme lisaks Baltimaade ühendatud ka Põhjamaade elektrisüsteemiga, kus toimib ühine elektriturg NordPool. Seega on elektritootmise ja –tarbimise piirkond oluliselt suurem kui Eesti ning antud süsteemis ei tööta põlevkivijaamad tuulikute kompenseerimisjaamadena,” selgitas Kasonen.

Ta rõhutas, et põlevkivil töötavate elektrijaamade töörežiimi ei muudeta tuulest, vaid elektrituru hinnast lähtuvalt ning hindade kõikumine mõjutab omakorda põlevkivi erikulu. „On aga mõeldamatu, et sel põhjusel keelataks ära elektriga vabal turul kauplemine. Kõrge turuhinna korral on majanduslikult kasulik panna tööle kõik töökorras olevad plokid sõltumata põlevkivi erikulust või muudest efektiivsusnäitajatest. Viimastel aastatel on elektrihind avatud turul langenud, mis ühtlasi tähendab, et põlevkiviplokkide töörežiim on muutunud palju dünaamilisemaks kui see oli varem suletud turu tingimustes,” lisas Kasonen.

Kokkuvõtteks toob Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon välja, et R. Oidrami ajakirjanduses esitatud graafikult on näha põlevkivi erikulu suurenemine, kuid analüüsis hinnatud järgnevate aspektide mõju:

·  Eesti pole suletud energiasaar;

·   elektri import – eksport ehk nii välisühendused kui nende pudelikaeladest või remondist/hooldusest tulenevad elektritootmise režiimi muudatused;

·   turuhinna kõikumine avatud elektriturul;

·   kütuste segamine ehk antud juhul Narva elektrijaamades hakkepuidu kasutamine;

·   tolmpõletuskateldele paigaldatud väävlipüüdeseadmed ja filtrid.

Seetõttu on leitud korrelatsioon tuuleenergia ja põlevkivi erikulu kasvu vahel meelevaldne ning energiamajanduses toimunud fundamentaalseid muudatusi ignoreeriv. Kui põlevkivi erikulu on tõesti pidevas kasvus, siis tuulikute süüdistamise asemel tuleks proovida jõuda probleemi tegelike põhjusteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes