• Eesti
  • English

Tuulikud tootsid mullu veidi üle 6% tarbimisest

Tuuleenergia blogi - Tuul February 3, 2015

2014. aastal toodeti Eestis tuulest elektrienergiat 576,0 GWh, mis moodustas veidi üle 6% kogutarbimisest. Tuuleenergia toodang kasvas aastaga üheksa protsenti. Elektrituruseaduses toetatavale tuuleenergiale seatud piir, 600 gigavatt-tundi kalendriaastas, jäi 2014. aastal siiski saavutamata, teatas Elering.

Foto: Kaupo Kalda, "Dramaatiline Pakri poolsaar ja tuulepark"

Kogu taastuvenergia moodustas mullu 14,8 protsenti elektri kogutarbimisest, mis on 2,2 protsendipunkti enam võrreldes 2013. aastaga. Tuuleenergia andis 2014. aastal 42 protsenti taastuvenergia kogutoodangust. Aasta kokkuvõttes olid tuuleolud 2013. aastaga võrreldes paremad – mõõtmised Pakri poolsaarel ja Virtsus näitasid päeva keskmise tuulekiiruse kasvu keskmiselt 23 protsenti.

Vaatamata sellele, et sisemaine tootmine kahanes ligi kuus protsenti, toodeti eelmisel aastal elektrit taastuvatest allikatest 1,36 teravatt-tundi ehk 18 protsenti rohkem kui 2013. aastal. Taastuvenergia toodangust andsid 56 protsenti biomass, biogaas ja jäätmed. Suurimat kasvu näitas 2013. aastaga võrreldes päikeseenergia – toodetud elektrienergia maht kasvas 117 megavatt-tunnilt 524 megavatt-tunnini ning ka toetussummad suurenesid samas tempos, ulatudes aasta kokkuvõttes enam kui 28 000 euroni. See summa moodustab kogu väljamakstud toetustest siiski marginaalse osa. Kokku on taastuvenergia tootjate hulgas 175 päikesepaneelide abil elektri tootjat, enamik neist mikrotootjad.

Foto: Kaupo Kalda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes