• Eesti

Tuuleenergia klaster külastas koos partneritega Šotimaad

Tuuleenergia blogi - Tuul April 2, 2015

Foto: Heiki KalbergKäesoleva aasta jaanuari lõpus käisid tuuleenergia klastri liikmed koos koostööpartneritega Šotimaal tutvumas meretuuleenergia ja energiaühistutega ning loomas mõlemas valdkonnas ka uusi ärikontakte.

Euroopa meretuuleenergia potentsiaalist 25% asub Šotimaa vetes, mis on ühtlasi võimaldanud ligi tõmmata suurarendusi ning tööstust. Järgmisel kümnendil on Šotimaal oodata 10 000 MW suurust meretuuleenergia turgu ning sellised suurtegijad nagu Areva Wind, Gamesa, Mitsubishi Power Systems Europe ja Samsung Heavy Industries on teatanud oma plaanidest arendada sealses riigis oma tehnoloogiaid ja tööstust. Ka Šoti valitsus on võtnud ette rida meetmeid, et taolist arengut toetada. Näiteks on otsustatud, et aastaks 2020 peab riik üle minema 100% taastuvenergiast toodetud elektrile, kusjuures 2015. aasta vahe-eesmärgiks on seatud 50% taastuvenergiat. Läbi erinevate fondide toetab riigi valitsus taastuvenergia investeeringuid ja innovatsiooni 200 miljoni Suurbritannia naela (GBP) ulatuses.

Hetkel on Šotimaal planeerimisel 4.8 GW ulatuses meretuuleenergia võimsusi – kokku koguni 24 erinevat projekti, ja järgmise kümnendi jooksul lisandub hinnanguliselt kokku 7 GW võimsusi. Kohtumisel Šotimaa valitsusasutuse Marine Scotland‘iga (asutus vastutab merealade planeerimise eest) selgus, et tänu nö one-stop-shop lähenemisele merealade planeerimisel on suudetud kogu protsessis vähendada bürokraatiat arendajate ja valitsuse vahel. Hoolimata sellest, et kogu planeerimisega tegeleb üks asutus on samaaegselt siiski kaasatud nii valitsus, investeerimisfondid, tööstus, loodushoid kui ka arendajad.

Täna on Šotimaal meretuulikuid paigaldatud koguvõimsusega 197 MW, mis koosneb ühest meretuulepargist (Eon Robin Rigg) ja kahest 5 MW testtuulikust (10 MW Beatrice Moray Firth). Beatrice projektis kasutati 40-aasta pikkust gaasi- ning õlitööstuse kogemust, mis annab tugeva eelise süvamere konstruktsioonide ehituses. Lisaks paigaldati hiljuti Samsungi 7MW testtuulik Methilisse, mida tuuleenergeetikud Šotimaa visiidi ajal ka külastasid (Foto).

Reisi ajal väisati ka Fintry kogukonda, Edinburgi Ülikooli ning Aberdeeni meretuuleenergia messi Offshore Wind & Supply Chain. Loe pikemalt õppereisi kohta tegevusaruandest.

Fotode autor: Heiki Kalberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes