• Eesti

Öökulli tiivasuled aitavad tuulikuid tõhustada

Maailma uudised, Tehnoloogiaarendus - eteap juuni 22, 2015

Novaator, 22.06.2015

Kui öökull saaki märkab, siis sööstab ta selleni nii vaikselt, et hiireke või väike linnuke ei pane teda üldse tähelegi enne, kui on hilja. Seda, et öökull nii vaikselt suudab lennata, on peetud tema tarkuse märgiks. Nüüd on targad teadlased öökulli tarkusest õppinud ja mõelnud välja, kuidas võiksid näiteks tuulikute labad vähem müra teha.

Nigel Peak Inglismaalt Cambridge’i ülikoolist on koos oma briti ja ameerika kolleegidega uurinud kakuliste tiivasulgede ehituse üksikasju ja loonud nende uuringut põhjal uudse materjali, millega kaetud tuulikulabad tegid tuuletunnelis tehtud katsetes 10 dB võrra vähem müra kui tavalised labad.

Mikroskoobi all ilmnes, et kakkude lennusuled on kaetud koheva tupsukihiga, mis meenutab lehtpuumetsa ladvastikku ülalt vaates. Sulgede esilabas on neil võrdsete vahedega tugevad sulekarvad, tagalaba serv on aga elastne ja poorne. Peaki sõnul pole ühegi teise linnu tiivasuled nii keeruka ehitusega. Suleehitusest inspireerituna 3D-printisid Peak ja kolleegid välja seda jäljendava plastikihi ja just sellega nad oma katsetes kasutatud tuulikulaba katsidki.

Peak ütles Dallases aeroakustika konverentsil, et seda labakatet tuleb veel edasi täiustada ja katseid tuleb muidugi teha ka päris tuulikutel peal, mitte ainult tuuletunnelis, enne kui uut labalahendust praktikas rakendada saab.

Paraku tuleb aga neil, keda tuulikute müra häirib, pettuda, sest kui labad uue öökulliliku materjaliga kaetakse, siis pannakse need tõenäoliselt lihtsalt kiiremini käima, nii et müra jääb endiseks, aga elektrit tuleb rohkem. Arvutused näitavad, et keskmise suurusega tuulepark võiks sel moel võimsust kasvatada mitme megavati võrra.

Vaata ka

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes