• Eesti

Marek Strandberg Eesti Energia soovist maastikukaitsealal kaevandada: see on jonn, põlevkivil ei ole tulevikku

Eesti uudised - Tuul December 21, 2015

Pealinn, 21.12.2015

“Eesti Energia on teinud täiesti mõttetutesse kohtadesse investeeringuid. Toome näiteks Utah’ ja Jordaania põlevkivivarud ning õlitehased, mille kohta väideti, et sealt hakkab tulema Eestile bensiini ja diislit. See on olnud avalikkuse lollitamine,” rääkis poliitik ja teadlane Marek Strandberg, kelle sõnul põlevkivi osakaal tulevikus aina väheneb, mistõttu riigifirma soov Jõuga maastikukaitsealal kaevandada on mõttetu. “Juhul, kui Eesti Energia ei oska või ei suuda uutes oludes tegeleda investeerimise ja innovatsiooniga, peaks ta oma pillid kokku panema.”

Eesti Energia soovile Jõuga maastikukaitsealalt põlevkivi kaevandada on Strandbergil pärast Pariisi kliimakonverentsi lihtne hinnangut anda.

Tema sõnul on igasuguste uute põlevkivialade kasutuselevõtt on tänapäeval selge mõttetus nii majanduslikult, ökoloogiliselt kui ka humanismi seisukohalt. “Olukorras, kus kõik fossiilsed kütused on alates 2050. aastast põhimõtteliselt keelustatud, on mõttetu hambad ristis kaevandamisvõimalusest kinni hoida. See on jonn või püüdlus veel kord odavat toorainet hankida. Ainult lühinägelik ja ebakompetentne juht saab öelda, et põlevkivienergeetikasse panustamine võiks anda mingisuguse turueelise.”

“Eesti Energia nõukogu, mis koosneb peaasjalikult poliitikutest, võiks ju tunnistada asjaolu, et nüüdne rahvusvaheline õigus ei võimalda põlevkivi sellises ulatuses kasutada. Eesti Energia peaks leidma muud innovatsiooni ja kapitalipaigutuse viisid. Juhul, kui Eesti Energia ei oska või ei suuda uutes oludes tegeleda investeerimise ja innovatsiooniga, peaks ta oma pillid kokku panema,” arvas teadlane ja poliitik Marek Strandberg.

Strandberg usub, et on vaid lähiaastate küsimus, mil Põhjamaade elektriturul kujuneb välja olukord, kus fossiilse energia vastu hakatakse vähem huvi tundma ja järjest rohkem hakatakse kasutama taastuvenergiat. Nõudlus viimase järele võib kasvada, sest me ei saa alahinnata Pariisi kliimaleppe globaalset mõju.

“Täna on selge, et põlevkivikaevandamise äril mingit tulevikku ei ole. Eesti Energia on Eesti riigile kuuluv ettevõte ja ettevõtte aktsionärina on Eesti riigi asi selgelt sõnastada oma peamine kliimaalane strateegiline kohustus, mille Eesti riik on seonduvalt Pariisi kliimaleppega võtnud,” rääkis Strandberg ja lisas, et seetõttu peab riik kliimaleppe järeldusi rakendama ka oma ettevõttes.

“Tegelikult on see asi selge olnud 1997. aastast alates, kui kirjutati alla Kyoto kliimaleping. Eesti Energia on lollitanud avalikkust ja valitsust sellest ajast alates ja rääkinud, kuidas Kyoto leping on bluff ja ajutine ning mitte midagi sellest ei järeldu. Eesti Energia on teinud täiesti mõttetutesse kohtadesse investeeringuid. Toome näiteks Utah’ ja Jordaania põlevkivivarud ning õlitehased, mille kohta väideti, et sealt hakkab tulema Eestile bensiini ja diislit. See on olnud avalikkuse lollitamine,” lausub Strandberg, kelle meelest valitsus läks õnge ning investeeringud olid  raha, aja ja kapitali täielik raiskamine.

“Eesti Energia suhtes ei ole põhjust üles näidata mingit kaastunnet ega haletsust, vaid tuleb esitada veel kord selge küsimus: miks on Eesti Energia nõukogu ja tegevjuhid teadlikult lollitanud üldsust ja kulutanud ettevõtte rahasid kohtades, mis on perspektiivitud?” lausus Strandberg.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes