• Eesti

Ületootmise tõttu jäid tuuleenergiatootjad ilma osast toetusrahast

Eesti uudised - Tuul January 7, 2016

ERR, 07.01.2016

Tuulepargid, mis saavad energiatootmise eest toetust, tootsid möödunud aastal elektrit kokku 610,7 gigavatt-tundi, kuid toetatav tuuleenergia ülempiir on 600 gigavatt-tundi aastas. Seetõttu liigselt toodetud hulga eest ükski tootja toetust ei saa.

Elektrituruseadusega on Eestis sätestatud toetust saava tuuleenergia ülempiir – 600 gigavatt-tundi aastas. Selle piirini jõudis toetatava tuuleenergia kogus eelmise aasta 25. detsembri õhtul kella 21 ja 22 vahel.

Alates 25. detsembri õhtust kuni eelmise aasta viimase tunnini toodetud tuuleenergia eest ükski tootja toetust ei saa. Seega jäi toetatava tuuleenergia ülempiiri täitumise tõttu toetuseta alla kahe protsendi toetusele õigust omavate tuuleparkide aastasest toodangust.

2015. aasta tuuleenergia toetusteks kulub kokku enam kui 32 miljonit eurot. Toetusraha tuuleenergia tootjatele tuleb elektritarbijate taastuvenergia tasust.

Tuuleenergiat toodeti mullu viiendiku jagu rohkem kui aasta varem

Eleringi andmetel andsid Eesti tuuleelektrijaamad 2015. aastal võrku 692,5 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on 116,5 gigavatt-tundi ehk 20 protsenti enam võrreldes 2014. aastaga.

Eelmise aasta kuude võrdluses toodeti kõige enam tuuleenergiat detsembris – 92,6 gigavatt-tundi. Detsembri keskmine tuule kiirus oli Pakri ja Virtsu mõõtepunktides vastavalt 7,1 ja 4,5 meetrit sekundis, mis on vastavalt 58 ja 31 protsenti kõrgem võrreldes 2014. aasta detsembriga.

Eesti Energia neljas tuulepargis toodeti kokku rekordkogus ehk üle 220 gigavatt-tunni tuuleenergiat. Eesti Energia tootis lõppeval aastal Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuuleparkides kokku ca 223 gigavatt-tundi tuuleenergiat, millest piisab 90 000 keskmise tarbimisega kodumajapidamisele aastaks ajaks.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes