• Eesti

Veskimägi: elektri tootmist tuleks kaks korda kärpida

Eesti uudised - eteap June 7, 2016

BNS, 07.06.2016

Võrguettevõtte Elering juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul tuleks Eesti turule mõeldud elektritootmist kaks korda vähendada ja Elering suudab tarbijaid elektriga varustada isegi siis, kui Eestis on null megavatti tootmist, kirjutab Postimees.

“Seni kehtiv nõue, et meie elektrivarustus peab olema tagatud kohaliku elektritootmisvõimsusega 110-protsendiliselt võrreldes tiputarbimisega, on ajale jalgu jäänud. Regionaalne turg, regionaalne võrk koos tugevate ülepiiriliste ühendustega nõuab ka varustuskindluse tagamisel regionaalseid lahendusi,” ütles Veskimägi intervjuus Postimehele.

Veskimägi tõi näite, et elektrijaam Daugava jõel on Valga elanike elektrivarustuse tagamisel sama usaldusväärne kui elektrijaam Narvas. “Oluline on mõista, et Eesti Energia oma Narva elektrijaamadega on vaid üks turuosaline teiste energiatootjate seas. Eesti tarbijate elektrivarustuskindlust ei taga mitte Narva elektrijaamad, vaid kõik regiooni elektrijaamad ja ühendused koos,” lisas ta.

Ta tõi välja, et kuna Euroopas eksisteerib üks turg ja üks võrk, siis sellist asja nagu Eesti elektriturg ei ole olemas. Eesti koos Põhja- ja Baltimaadega moodustab hästi integreeritud Läänemere regiooni elektrituru, mis on omakorda osa üleeuroopalisest elektriturust. On tunde, mil elektrihind on Portugalist Nordkapini sama, märkis Veskimägi.

“Elering suudab tagada kõigi tarbijate varustamise elektriga ka olukorras, kus Eestis on null megavatti tootmist. Kuigi nagu juba öeldud, laiema majandusarengu seisukohalt oleks ideaalne, kui Eesti oleks elektrit eksportiv riik ja meil oleksid elektrijaamad, mis suudaks turupõhiselt konkureerida,” rääkis juhatuse esimees.

Lisaks märkis Veskimägi, et Venemaa sagedussüsteemist eraldumine muutub väga tähtsaks. “Me tahame oma energiasüsteemi tulevikus senisest enam kontrollida koos nendega, kellega jagame ühtseid väärtusi ja maailmakäsitlust. Kui meil on ühtne Euroopa turg, siis me tahame ka ühtset Euroopa võrku.”

“Kuna Poola on olnud skeptiline Balti riikide Kesk-Euroopa elektrisüsteemiga sünkroniseerimise suhtes, siis praegu oleme võtnud tõsise uurimise alla võimaluse sünkroniseerida ennast Põhjamaadega,” ütles ta.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes