• Eesti

Töökoht, mis asub maapinnast 100 meetri kõrgusel

Tuuleenergia blogi - eteap August 5, 2016

TuuletehnikTaastuvenergia tulekuga on rannikuäärsetesse piirkondadesse lisandunud töökohad, mis sarnaselt kaluritega sõltuvad tuulest. Tuulikute hooldusfirma Empower 4Wind hooldustehnik Silver Siitam plaanib sarnaselt oma kolleegidega tööleminekut tuule järgi. Kui keskmine tuul on üle 8 m/sek, siis tuulikutesse plaanilisi hooldus- ja parandustöid tegema ei minda – las toodavad sel ajal elektrit.

Kuidas saada tuuliku hooldustehnikuks?

Eestis hetkel veel spetsiaalset tuulikutehniku ametit koolis ei õpetata. Silver Siitam on saanud hoopis lennuki hooldustehniku õppe Eesti Lennuakadeemias ning tema kolleegide hulgas leidub nii elektrikuid kui laevamehaanikuid. Neid kõiki seob tehniline baasharidus, millele tööandja juures on lisandunud tuulikute spetsiifilised teadmised. „Tehniline arusaam, pidev enesearendamine ning suur huvi tuuleenergia vastu on eelduseks, et sel alal töötada,“ räägib Silver.

Ta lisab, et väga oluline on ka füüsiline vorm ja et inimene kõrgust ei kardaks. „Kuni 100 meetri kõrgustes tuulikutes on kinnitatud seinale püstloodis redelid, mida mööda tuleb vahel mitu korda päevas üles-alla käia,“ kirjeldab Silver. Tema sõnul teeb töö füüsiliselt koormavaks ka see, et tihti tuleb tõsta raskeid asju ning seda kitsastes kohtades. Õnneks toetavad tööandjad sportimist, mis aitab tippvormis püsida. Kõrgust trotsivatel töötajatel on ka vaieldamatult parimad vaated oma töökohalt, mis mõjub motiveerivalt.

Milline on tüüpiline tööpäev tuulikus?

Laias laastus jagunevad tööd kaheks – plaanilised ja plaanivälised. Esimeste alla käivad hooldustööd, mille käigus keeratakse üle sadu polte, kontrollitakse õlide ja muude vedelike taset, vahetatakse välja filtreid ning puhastatakse ja kontrollitakse tuulikute erinevaid osi. Tuulikutes töötab ka rida andureid, mis mitmete komponentide toimimist jälgivad. Tavapärasest erineva käitumise korral saadavad need hoolduskeskusesse teate ning olenevalt vea raskusastmest võib süsteem tuuliku ka automaatselt kas otsekohe või mõne aja jooksul seisma panna.

Sellest hetkest hakkab hooldusfirmal kell jooksma. Hiljemalt kahe tunni jooksul peavad tehnikud kohale jõudma ja probleemi lahendama hakkama. Vea kiire tuvastamine on Silveri sõnul üks tema töö põnevamaid külgi. „See on paras väljakutse kui tead, et tuulik seisab ega saa energiat toota ning sinu võimuses on viga üles leida. Selline võidujooks tuule ja ajaga kaitseb meid rutiini
ja tüdimuse tekkimise eest,“ selgitab Silver.

Mida soovitada noortele, kes tahavad tulevikus meretuulikutes töötada?

Silver soovitab alustada töötamist maismaa tuulepargis ja siis alles meretuulikutesse suunduda. „Eelkõige peaks aga olema huvi tuuleenergia vastu ning omandama võimalikult palju sellekohaseid
teadmisi. Hariduse poolelt tasub õppida elektri ja taastuvenergiaga seotud alasid,“ juhendab Silver ning lisab, et võimalus meretuulepargis pakub talle endalegi huvi.

Tuuleenergiasse oodatakse tööle füüsilist tööd ja kõrgust mittepelgavaid ning tehnilise taibuga inimesi. Et Loode-Hiiumaa meretuulepargi tuulikute hoolduskeskus luuakse Hiiumaale, siis on eriti oodatud Hiiu noored.

Intervjuu Silver Siitamiga tegi Tuuliki Kasonen. Artikkel ilmus Hiiu Lehe vahel eriväljaandes Tuuleleht 05.augustil 2016. aastal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes