• Eesti

Täna öösel kukub elektrihind erakordselt madalale

Uncategorized - eteap märts 14, 2017

Äripäev, 14.03.2017

Alates südaööst langeb Eestis elektri megavatt-tunni hind elektribörsil Nord Pool Spot 4 eurole, mis on ligikaudu seitse korda odavam kui homme päeval.

Elektritootja 220 Energia juhatuse liikme Marko Alliksoni sõnul on hinnalanguse põhjus tugev tuul Rootsis ja Taanis, kus hinnad on samuti maas. Tänu headele ühendustele jõuab soodus hind ka Eesti tarbijateni. Sama seis on Lätis, Leedus ja Soomes.

“Eesti on kahtepidi ühendatud Rootsiga, ühest küljest Soome kaudu – Soome-Rootsi on omavahel ühendatud. Teisest küljest on Lõuna-Rootsi ja Leedu ühendatud. See tähendab, et siin pudelikaela ei ole, kogu odav energia tuleb siiamaani välja,” selgitas Allikson.

Tema sõnul ei ole nii odav hind midagi harukordset. “Kui tuult on palju, elektrit on ja tahad turule pääseda ja sealt kas või ühe euro teenid või ka 0,1 eurot, siis sa toodad,” ütles ta. Selliseid olukordi tekib tema hinnangul üha rohkem, sest aina rohkem tuuleenergia tootjaid tuleb turule.

Eriti soodsas seisus on homme Taani elektritarbijad, sest seal langeb elektrihind südaööl 0,01 eurole megavatt-tunnist. Kella ühest kaheni on hind -4,06 eurot ehk sisuliselt maksavad tootjad peale. Miinushind püsib kella kolmeni, seejärel on hind 0,05 eurot ja alles kell neli tõuseb sarnasele tasemele Eestiga – 4,56 eurole megavatt-tunnist.

Allikson selgitas, et selles ei ole samuti midagi tavapäratut. “Kui tuulega toota ja on mingid tunnid, kus on palju energiat, siis mittetootmisele pealemaksmine on loogiline, sest suuremaid elektrijaamu ei pane paariks tunniks kinni,” rääkis ta. Mahakoormamise ja käivitamise kulu võib Alliksoni sõnul olla märksa suurem, kui mõni tund kaotada elektrihinnast.

“Tarbija ainult võidab sellest ja on õnnelik.”

Vaata ka

“Täna öösel kukub elektrihind erakordselt madalale” on saanud ühe vastuse

  1. jaan ütleb:

    Kui meil need gigavatised pargid kord valmis saavad, siis hakkab kah ehk öösiti negatiivse hinnaga elektrit saama nagu Taanis vahel praegu?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes