• Eesti
  • English

Eleon soovib arendada 38 miljoni euroga üle 10-megavatist tuulikut

Eesti uudised, Tehnoloogiaarendus, Tuuleenergia - eteap September 13, 2017

BNS, 12.09.2017

Tuuletehnoloogia ettevõte AS Eleon plaanib koos rahvusvaheliste partneritega 38 miljoni eurose projektiga arendada välja ülisuur, enam kui 10-megavatise võimsusega, elektrituulik.

“Rahvusvaheline konsortsium esitas Euroopa Komisjonile Horizon 2020 meetme raames taotluse välja töötada “Mammout 10+MW” maa- ja meretuulik. Projekti kogumaksumus on ligi 38 miljonit eurot. Positiivse rahastamisotsuse korral viiakse tuuliku arendamine koostöös rahvusvahelise konsortsiumi ja allhankijatega läbi aastatel 2018-2022,” ütles AS Eleoni ja Meta Advisory Groupi pressiesindaja Jonatan Karjus BNS-ile.

Projektiga on Karjuse sõnul seotud Soome Aalto ja Tampere ülikoolid ning Saksamaa Rostocki ülikool. “Konsortsiumis osalevad partneritena ka Saksamaal baseeruvad ettevõtted Windnovation Energineering Solutions GmbH, Windrad Engineering GmbH ja P.E. Concepts GmbH. Eesti ettevõtetest on lisaks Eleon AS-ile projekti hõlmatud Civitta Eesti AS ja Meta Advisory Group OÜ,” märkis Karjus.

Projekt baseerub Eesti ettevõtte Eleon AS otseveoga tuulikutüübi patendil, mis on kaitstud 150 riigis. “Eleoni väljatöötatud 3-megavatine prototüüptuulik Saaremaal on ennast tehnoloogiliselt tõestanud ja loonud usalduse, mida näitab ka tugev võrgustik rahvusvahelistest partneritest, kes soovivad perspektiivikas projektis osaleda,” lisas Karjus.

Projekti eesmärk on Karjuse sõnul parandada keskkonnasõbraliku tuuleenergia konkurentsivõimelisust võrreldes teiste energialiikidega, suurendades tuulikute kuluefektiivsust ja töökindlust.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles kirjas AS Eleoni juhatuse liikmele Andres Sõnajalale, et ministeerium toetab projekti aruteludes osalemisega, tagasiside ning vajaliku teabe andmisega, kuid ei osale projektis rahaliselt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes