• Eesti

Sakslastele makstakse sel nädalavahetusel elektritarbimise eest peale

Maailma uudised - eteap October 28, 2017

Postimees, 28.10.2017

Saksamaal kasvab tuuleenergia tootmine homme rekordiliseks, mistõttu toodetakse elektrienergiat rohkem kui vaja, mis viib elektri hinna alla nulli, ennustab Bloomberg. Tegemist on esimest korda sel aastal, kui elektri keskmine hind on negatiivne terve päeva jooksul, mitte ainult mõne tunni, mida aeg-ajalt ette tuleb.

Saksamaal toodetava tuuleenergia maht kasvab pühapäev hommikul kella seitsmeks 39,19 gigavatini, mis on ekvivalentne 40 tuumareaktori mahuni ja on enam kui pool kogu riigi vajadusest. Tuuleenergia moodustab umbes kolmandiku elektritootmise mahust ning aasta lõpuks kasvab see veel üheksa protsenti.

Euroopas tervikuna annab tuuleenergia 10 protsenti elektrienergiast ning see ilmselt kasvab, sest tehnoloogia muutub odavamaks. Meretuuleenergia, mis kunagi oli kõige kallim nn roheliselt energiast, odavneb kahel järgneval aastakümnel 71 protsenti, ennustab Bloomberg New Energy Finance.

Selle aasta alguses šokeeris Saksamaa taastuvenergiatööstust sellega, et lubas rajada meretuuleenergiaparke ilma nende riigipoolse doteerimiseta.

Elektri hind langebki aeg-ajalt alla nulli siis, kui on väga tuulised hinnad ning tuuleenergiattoodetakse liiga palju. Tootjatel on siis kaks võimalust, kas seisata osad generaatorid või maksta ostjatele peale. Kuna taastuvenergiat doteeritakse riikide poolt, on tootjatel kasulikum toota maksimumvõimsusel edasi ja müüa miinushinnaga, sest riik kompenseerib kahjumi niikuinii.

Eestis ei ole elektri hind miinusesse läinud, kuid väga lähedale nullile on see langenud küll. 2015. aastal vastu jõule kukkus elektri hind elektribörsil NordPool Spot ajavahemikus kella neljast kuni viieni 0,32 euroni megavatt-tunni eest,  mis on teadaolevalt madalaim elektri hind. Tund aega varem on elektri hind 0,46 eurot megavatt-tunni eest.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes