• Eesti
  • English

Simson: taastuvenergia statistika tulevane müümine ei ole selge

Eesti uudised - eteap november 7, 2017

BNS, 07.11.2017

Majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni sõnul ei ole praegu selge, mis saab Luksemburgiga sõlmitud lepingust ülejäävast kahest kolmandikust sihttaset ületavast taastuvenergia statistikast.

“Praeguse lepingu sisu puudutab ainult kolmandiku sellest, mis Eesti on ületanud endale võetud eesmärkidest. Meil on vaba ressursi taastuvenergia näol, see kas lisalepingud sõlmitakse sõltub sellest, kas Luksemburgil on suuremat huvi,” ütles Simson BNS-ile.

“Luksemmburgi eesmärk pole nii kõrge kui Eestil. Eesti on eesmärgiks võtnud, et 25 protsenti peab olema taastuvenergiast, Luksemburgil on see vaid 11 protsenti. Kahe lepinguga, mida Luksemburg on Eesti ja Leeduga sõlminud saavad nad oma madala eesmärgi täidetud,” lisas minister.

Seejuures pole ministri hinnangul praegu selge, kas mõni teine Euroopa Liidu (EL) liikmesriik oleks valmis Eestilt taastuvenergia statistikat ostma. “See on praegu Euroopa Liidus esmakordne seesugune tehing aga selge on see, et kui aastaks 2020 kellegil teisel liikmesriigil pole täidetud, siis võivad nad sellest eeskuju võtta ja meil on vaba ressurssi taastuvenergia näol,” märkis Simson.

Eesti ja Luksemburg sõlmisid teisipäeval taastuvenergia lepingu, mille alusel müüb Eesti aastatel 2018–2020 Luksemburgile taastuvenergia statistikat kokku 10,5 miljoni euro eest.

Seejures märkis minister, et konkreetsemaid plaane, mida lepingust saadud 10,5 miljoni euroga teha praegu veel ei ole. Küll on teada see, et raha investeeritakse taastuvenergiasse.

“Kuna me ei müü energiat vaid kvooti, siis annab see meile võimaluse alandada taastuvenergia tasusid. Kuid selle täpsemat lahendusskeemi peab valitsuskabinett veel omvahel kooskõlastama. Me teame, et see raha peab muutma taastuvenergia kasutatavamaks Eestis. Üks versioon kuidas me taastuvenergia kättesaadavamaks muudame on tasude alandamine, sest meile on tulnud taastuvenergia pakkujaid rohkem kui hädavajalik tänu sellele, et meil on toetusskeem,” lisas minister.

Eesti taastuvenergia osakaal ületab EL ees võetud sihttaset 25 protsenti. Kui 2015. aastal oli Eesti taastuvenergia osakaal 28,6 protsenti, siis prognooside kohaselt on see aastaks 2020 umbkaudu 30 protsenti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes