• Eesti
  • English

Nelja Energia kasum langes mullu 10,7 protsenti 7,5 miljonile eurole

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap February 5, 2018

BNS, 05.02.2018

Baltikumi taastuvenergiaettevõtte AS Nelja Energia puhaskasum langes möödunud aastal varade allahindamise tõttu 10,7 protsenti 7,5 miljonile eurole.

Nelja Energia puhaskasum oli mullu auditeerimata andmetel 7,5 miljonit eurot, mida on 900 000 eurot vähem kui 2016. aastal. Seejuures vähenes ettevõtte firmaväärtus 5,6 miljoni euro võrra, ilma milleta oleks puhaskasum tõusnud 39 protsenti 13,2 miljoni euroni.

Kontserni käive kasvas mullu 40 protsenti 69,9 miljoni euroni. Nii käibe kui kasumi kasv on valdavalt tingitud Leetu rajatud 60-megavatise Silute tuulepargi käivitamisest, mis lisas mullu täiendavalt 15,5 miljonit eurot käivet ja 4,6 miljonit eurot kasumit.

Intressimaksete, maksude ning kulumieelne kasum (EBITDA) kasvas 24 protsenti 45,2 miljoni euroni. Maksueelne kasum (EBIT) kasvas 18 protsenti 22,4 miljoni euroni.

Kontsern tootis mullu tuulest 742 gigavatt-tundi elektrit, mida on veerandi võrra 2016. aastast enam. Keskmine tuulekiirus oli Eestis 6,5 meetrit sekundis ja Leedus 6,4 meetrit sekundis, võrrelduna tunamulluse vastavalt 6,4 ja 6,0 meetrit sekundis kiirusega.

Nelja Energia tegevusaladeks on taastuvenergeetika arendamine ja elektritootmise korraldamine. Nelja tähendab fokusseeritust neljale taastuvenergia allikale – tuul, vesi, biomass ja päike.

Nelja Energia AS-ist kuulub Vardar Eurus AS-ile 77 protsenti ja Eesti investoritele 23 protsenti. Vardar Eurus on Norras registreeritud ettevõte, millest 90 protsenti kuulub Norra energiaettevõttele Vardar AS ja 10 protsenti põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO. NEFCO on rahvusvaheline investeerimisfond, mis investeerib keskkonnasõbralikesse projektidesse. Fondi varade maht on 115 miljonit eurot.

Vardar teatas jaanuaris börsile, et kaalub oma osaluse müümist Nelja Energias.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes