• Eesti
  • English

Taastuvenergia kattis esimeses kvartalis 13,2 protsenti tarbimisest

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap April 24, 2018

BNS, 24.04.2018

Esimeses kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvenergiat 375 gigavatt-tundi, mis moodustas 13,2 protsenti elektrienergia kogutarbimisest Eestis; taastuvenergia toodang kahanes kehvemate tuuleolude tõttu.

Aasta tagasi esimeses kvartalis kattis taastuvenergia 15,8 protsenti kogutarbimisest ja 2016. aasta samal perioodil 13 protsenti. Taastuvenergia osakaalu selle aasta sihttasemeks on Eesti seadnud 16,1 protsenti, teatas Elering.

Taastuvenergia koguse ja osakaalu kahanemise põhjustas eelkõige vähenenud tuuleenergia maht, mis moodustas esimese kvartali taastuvenergia kogutoodangust 38 protsenti ning toodetud 143 gigavatt-tundi on eelmise aastaga võrreldes veerandi võrra vähem.

Tuuleenergia eest said tootjad jaanuarist märtsini toetusi 5,7 miljonit eurot ehk 19 protsendi võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai toetust 82 protsenti ning kolme kuu jooksul on makstud 20 protsendi ulatuses toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnisest piirkogusest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas aasta esimese kolme kuu jooksul 59 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti kolme kuuga elektrit 224 gigavatt-tundi, mis on samaväärne eelmise aasta sama perioodi toodanguga. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust tänavu esimese kvartali jooksul 12 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrit tänavu esimeses kvartalis kaheksa gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 206 000 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt kiires tempos ja praegu toodab päikesepaneelidega elektrienergiat juba enam kui 1200 eraisikut ning äriettevõtet. Selle aasta esimeses kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 0,9 gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses neli korda.

Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus olla võrku antud ja toetust saanud kogusest olla 4-5 korda suurem.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu esimeses kvartalis kümnendiku võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajal – 1,6 miljonit eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 52 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering esimese kvartali jooksul 21,1 miljonit eurot ja toetusi maksis 0,3 miljonit eurot.

Eesti on seadnud eesmärgi viia taastuvenergia osa elektrienergia kogutarbimisest 2020. aastaks 17,6 protsendini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes