• Eesti

Hiiu Tuul soovib riigi kaitset Vinkovi meremadalale ja lähimadalatele

Eesti uudised - eteap mai 4, 2018

BNS, 04.05.2018

Hiiumaa juurde plaanitavate tuuleparkide vastu olev MTÜ Hiiu Tuul esitab uue ettepaneku Vinkovi meremadala ja selle lähimadalate kaitse alla võtmiseks, sest keskkonnaministeerium ilmselt keeldub ainult Vinkovi madala kaitse alla võtmisest.

Mitteametlikel andmetel kavatseb keskkonnaminister lähipäevil allkirjastada käskkirja “Vinkovi meremadaliku kaitse alla võtmise menetluse algatamisest keeldumine”, teatas MTÜ Hiiu Tuul juhatuse liige Inge Talts reedel BNS-ile. “Kahetsusväärsel kombel ei ole käskkirjaga tehtav otsus kooskõlas selles toodud põhjendustega ja ei vasta linnuloenduse aruandes välja toodud selgele vajadusele kaitsta Vinkovi meremadala loodusväärtusi riiklikul tasandil. Arvestamata on jäänud Hiiu Tuul MTÜ vastav tähelepanujuhtimine,” sõnas Talts.

Hiiu Tuul MTÜ esitas 2016. aasta detsembris keskkonnaministeeriumile ettepaneku Vinkovi meremadala kaitse alla võtmiseks. Vinkovi madal on üks kahest suuremast Hiiumaa lähistel asuvast meremadalast ja on väga oluline arktiliste sukelpart auli peatumis-, toitumis- ja talvitusala.

Keskkonnaameti tellimusel viisid maaülikooli teadlased 2017. aasta novembris Hiiumaa ümbruse merealal läbi veelindude lennuloenduse, mille andmed koos järeldustega edastati tänavu märtsis keskkonnaametile. Loenduse eesmärk oli saada täpsemaid andmeid sügisrändel peatuvate lindude arvukuse kohta Hiiumaa lähedasel merealal.

Vinkovi madala puhul, mille kohta Hiiu Tuul MTÜ tegi kaitse alla võtmise ettepaneku, ei ületanud seal peatuvate veelindude arv Ramsari 1 protsendi või 20 000 isendi kriteeriumit. “Vinkovi madaliku aulide arvukus oli tegelikult suurem, kuna mitmed suured parved jäid planeeritava kaitseala piiridest napilt välja,” selgub lennuloenduse aruandest.

Vinkovi madala naabruses on kaks nimetut madalat, mis on veelindudele atraktiivsed.

“Oluline viga mida tehakse on, et igat väikest madalikku vaadatakse iseseisvana. Taolisel juhul ei ole Ramsari kriteeriumi saavutamine ühegi madaliku puhul võimalik, sest selleks on madalikud lihtsalt liiga väikesed. Vinkovi madal, Madalik 1 ja Madalik 2 on üks süsteem ja väärivad kaitse alla võtmist,” seisab lennuloenduse aruandes.

Vastavalt lennuloenduse aruandele plaanib MTÜ Hiiu Tuul esitada ettepaneku Vinkovi madal ja selle lähimadalate kaitse alla võtmiseks.

“See on vajalik nii elupaigatüüpide kui veelindude kaitseks. Eriti valutame südant arktilise sukelpardi aul (Clangula hyemalis) käekäigu pärast,” sõnas Inge Talts.

Viimase kahekümne aasta jooksul on Lääne-Siberi ja Põhja-Euroopa auli populatsiooni arvukus langenud 65 protsenti. Aul arvati 2012. aastal rahvusvahelises Punases Nimestikus globaalselt ohustatud liikide hulka.

“Me ei tea näiteks, miks on auli arvukus nii järsult langenud,” seisab lennuloenduse aruandes. “Me võime süüdistada pesitsusaladel toimuvat (gaasi ja naftaväljad), kuid me ei tohi unustada, et need samad linnud veedavad Läänemerel enamus aega aastast ja arvukuse kahanemise põhjused võivad olla hoopis siin. See võib olla näiteks Läänemere suur reostuskoormus, mereelupaikade hävimine, suured takistused rändeteedel jne. Sellest tulenevalt ei tohi me alahinnata meremadalikel toimuvat ning seetõttu võiksime pöörata nende kaitsmisele suuremat tähelepanu.”

Eesti võttis endale kohustuse kaitsta arktilist sukelparti auli 2008. aasta juunis, ühinedes Aasia ja Euraasia rändveelindude kaitse kokkuleppega. Sellega on Eesti kohustus teha kindlaks oma territooriumil asuvad rändveelindude jaoks tähtsad alad ja elupaigad ning korraldada nende kohtade kaitset, hooldamist, seisukorra parandamist ja taastamist.

Vaata ka

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes