• Eesti
  • English

Läti konkurentsiamet kiitis heaks Nelja Energia ja Enefiti ühinemise

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap July 11, 2018

BNS, 11.07.2018

Läti konkurentsiamet kiiris heaks Nelja Energia ülevõtmise Eesti Energia tütarfirma Enefit Green poolt.

Läti konkurentsiamet teatas, et kiidab ülevõtmise heaks, sest see ei mõjuta oluliselt konkurentsi antud turusegmendis.

Nii Nelja Energia kui Enefit Green omavad Lätis biomassil töötavaid koostootmisjaamu. Enefit Greenile kuulub Enefit Power and Heat koostootmisjaam Valkas ning Nelja Energiale kuulub Technological Solutionsi koostootmisjaam Brocenis.

“Ettevõtete tegevused kattuvad Lätis ainult elektritootmise ja hulgimüügituru vallas,” ütles konkurentsiameti pressiesindaja Zane Gorskova ning lisas, et koostootmisjaamade tegevused ei kattu, kuna pakuvad soojust erinevates piirkondades.

Konkurentsiamet järeldab, et Enefit Green ja Nelja Energia koos omavad ainult väikest osa Läti elektritootmises ning hulgimüügiturul ning seetõttu ei mõjuta ühinemine turustruktuuri, ei vähenda konkurentsi ega sea ettevõtet turul dominantsesse positsiooni.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green AS ostab 289 miljoni euroga 100-protsendilise osaluse Nelja Energias, lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energialaenud 204 miljoni euro ulatuses. Nelja Energia AS suuromanik Vardar Eurus AS ja väikeaktsionärid sõlmisid tänavu mai lõpus aktsiate müügilepingu Eesti Energia AS-i tütarettevõttega Enefit Green AS, mis võib kaasa tuua kõigi Nelja Energia aktsiate võõrandamise.

Enefit Greeni taastuvelektri toodang kasvab Nelja Energia omandamisel tänaselt 0,4 teravatt-tunnilt üle 1 teravatt-tunnini ehk pea kolm korda. Enefit Green tootis mullu 372 gigavatt-tundi taastuvenergiat. Enefit Green omab nelja tuuleparki võimsusega 111 megavatti, kolme koostootmisjaama Eestis ja Lätis, ühte hüdroelektrijaama ning ühte päikeseelektrijaama. Enefit Green toodab energiat tuulest, biomassist, veest, segaolmejäätmetest ja päikesest.

Nelja Energia on Baltikumi suurim taastuvenergia tootja, omades Eestis ja Leedus 17 tuuleparki koguvõimsusega 287 megavatti. Lisaks avas Nelja Energia mullu Lätis biomassil töötava 3,9-megavatise elektri ja 19,2-megavatise soojuse koostootmisjaama, ning 140 000 tonnise aastatoodanguga pelletitehase. Nelja Energial on ka väikeosalus kahes Eesti biogaasijaamas. Möödunud aastal tootis Nelja Energia 804 gigavatt-tundi taastuvenergiat.

Tehing puudutab 100 protsenti Nelja Energia aktsiaid. Vardar AS müüb oma tütarettevõtte Vardar Eurus 77-protsendilise enamusosaluse Nelja Energiasning ülejäänud 23 protsenti aktsiatest omandatakse Eesti investoritelt, Martin Kruusale kuuluvalt Solarcom OÜ-lt ja Kalle Kiigskele kuuluvalt Atradius OÜ-lt, kes mõlemad kuuluvad Nelja Energia juhtkonda ning Peeter Männi Ivard OÜ-t, Aivar Berzini Vestman Energia AS-ilt, Jüri Mõisa JMB Investeeringute OÜ-lt, Hannes Tamjärve HTB Investeeringute OÜ-lt, Ambient Sound Investments OÜ-lt, United Partners Investments OÜ-lt ja Kakssada Kakskümmend Volti OÜ-lt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes