• Eesti

Lääneranna vallavalitsus andis Tamba tuulikutele kasutusloa

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap September 7, 2018

Lääne Elu, 07.09.2018

Lääneranna vallavalitsus andis tänavu 31. mail Tamba elektrituulikutele kasutusloa, hoolimata nii kohalike elanike kui ka kaitseministeeriumi vastuseisust.
„Tamba tuulikud on püsti juba 2013. aastast ja töötavad sellest ajast,” põhjendas tuulikutele kasutusloa andmist Lääneranna arendusjuht Margus Källe.
Üks eraisik on tänavu välja antud ehitusloa ka halduskohtus vaidlustanud. „Sellepärast ei saagi väga rääkida, et üks eraisik vaidlustas selle kohtus,” ütles Källe.
Tuulikute kasutusluba on varemgi kohtus vaidlustatud. Õige pea pärast neile esimest korda kasutusloa andmist 2013. aasta lõpus esitas tuulikute naabruses elav Arne Alberg Tallinna halduskohtule kaebuse, milles taotles tuulikutelt kasutusloa äravõtmist.
2016. aasta oktoobris tunnistas riigikohus tuulikute ehitus-ja kasutusload õigusvastaseks. Mullu kirjutas kaitseministeerium toonasele Varbla vallavalitsusele: „Tamba elektrituulikud jäävad õhuseireradari lähialasse ning vähendavad radari töövõimet.”
„Eesti on NATOga liitudes võtnud endale kohustuse tagada NATO nõuetele vastav radarikate. Elektrituulikute taha jääb pime- ja varjuala, kus tuvastustõenäosus ei pruugi olla nõutud tasemel,” selgitas kaitseministeeriumi planeerimise ja töövõime tagamise nõunik major Mati Kuppar.
Seetõttu ei kooskõlastanud kaitseministeerium ehitusprojekti ja kasutusluba. Vahepeal töötasid tuulikud kasutusloata. Selle aasta 31. maini töötasid tuulikud Varbla valla antud ajutise kasutusloaga, kui Tallinna halduskohus oli nõudnud vallavalitsuselt, et see teeks ettekirjutuse tuulikute omanikule, et see kasutab neid loata.
Kui Lääneranna vallavalitsus ei oleks tuulikutele kasutusluba andnud, oleks tulnud need lammutada. Tuulikute omanik Tuuleenergia OÜ, mis kuulub Lietuvos Energijale, saanuks tekkinud kahju vallalt sisse nõuda.
Keskkonnainvesteeringute keskus on tuulikute rajamist toetanud 7,4 miljoni euroga.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes