• Eesti

Tuuleenergia langetab elektrihinna börsil nulli lähedale

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap September 21, 2018

BNS, 21.09.2018

Elektri börsihind Nord Pool Spot Eesti hinnapiirkonnas langeb ööl vastu laupäeva suure tootmise tõttu 2,4 eurole megavatt-tunni kohta.

Kui viimastel kuudel on keskmine elektri megavatt-tunni hind olnud 50 euro ligi, siis üksikutel tundidel on elektri hind langenud nulli ligi. Näiteks on tänavu elektri börsihind Eestis olnud madalaim 1,59 eurol megavatt-tunni kohta. Tavaliselt tuleneb erakordselt madal hind ülimadala omahinnaga ja subsideeritud tuuleenergia suurest tootmisest.

“Ainuke asi, mis me leidsime, millega see madal hind on korrelatsioonis, on suur tuuleenergia toodang,” ütles Nord Pool AS-i esindaja BNS-ile. Elektribörsi esindaja sõnul on madal hind küll väga tähelepanuväärne ja järelevalve jälgib seda, kuid anomaaliaks seda siiski nimetada ei saa.

Reedeks esitatud tuuleenergia toodangu prognoosi kohaselt toodetakse päeva viimasel tunnil Rootsis 5464 megavatt-tundi tuuleenergiat ja Taanis 4214 megavatt-tundi elektrienergiat. Samal ajal kui tuuleenergia toodang saavutab öösel tipptaseme, väheneb elektrienergia tarbimine Põhjamaades märkimisväärselt.

Kui veel Eesti aja järgi kella 23 ja kesköö vahel sooviksid Põhjamaade elektritarbijad osta näiteks 3-eurose elektrihinnaga 30 200 megavatt-tundi elektrit, siis tund aega hiljem langeb sama hinna juures agregaatnõudlus 28 600 megavatt-tunnile. Laupäevane elektrihind selgub reede pärastlõunal toimuvatel oksjonitel, nii et pole selge, kas väga madal hind kestab öösel vaid tunni või kauem.

Elektrihind võib elektribörsil langeda isegi allapoole nulli. Kogu Nord Pooli alal oli tänavu madalaim elektri hind 28. jaanuaril kella 2 ja 3 vahel Taani hinnapiirkondades, kui megavatt-tunni hind langes -15 eurole.

Viimastel päevadel on elektri hind Põhjamaade elektribörsil oluliselt langenud. Kui juulis ja augustis oli keskmine megavatt-tunni hind nii Eesti hinnapiirkonnas kui ka börsi süsteemihinnana üle 50 euro, siis sel nädalal on hind püsinud 50 eurost allpool ning reedel langes hind 37 eurole.

Lisaks tuuleenergiale mõjutab elektrihinda oluliselt hüdroreservuaaride tase Põhjamaades ning ka nende maht on võrreldes kevadise ja varasuvise põuaperioodiga märkimisväärselt suurenenud. Kõige madalam oli hüdroreservuaaride tase aprilli keskel, kui Norra, Rootsi ja Soome reservuaaride peale oli kokku kõigest 27 teravatt-tunni jagu hüdroenergiat. Eelmisel nädalal oli reservuaarides juba 81,9 teravatt-tunni jagu hüdroenergiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes