• Eesti
  • English

Enefit Greeni börsile viimine sõltub Nelja Energia ostu õnnestumisest

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 30, 2018

BNS, 30.10.2018

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul pole taastuvenergiafirma Enefit Greeni börsile viimine eesmärk omaette, vaid võimalus rahastada võimalikke taastuvenergia investeeringuid nagu Nelja Energia ostmine.

“IPO pole eesmärk omaette, meile on antud võimalus end rahastada ja kapitali tõsta läbi aktsiate avaliku emissiooni. Kui meil seda kapitali vaja läheb, siis kasutame. Läheb vaja kui teeme investeeringuid taastuvenergiasse. Kõige tõenäolisem tehing on Nelja Energia omandamine, milleks ootame konkurentsiameti otsust,” ütles Sutter ajakirjanikele.

Sisuliselt sõltub Enefit Greeni börsile minek seega Nelja Energia tehingu õnnestumisest, sest vastasel juhul puudub ka vajadus kapitali kaasamiseks.

Enefit Greeni 49-protsendilise osaluse börsile viimise plaan tuleneb koalitsioonilepingust. Kuigi esialgu arutati võimaliku IPO ajana juba tänavuse aasta esimest poolt, siis tulenevalt planeeritud Tootsi tuulepargi kinnistu omandamise ümber tekkinud kohtuvaidluste ja ostu venimisega lükkus ka börsilemineku plaan edasi.

“Elu lähtub meil omaniku ootusesest, kui me tahame saavutada seatud sihti – toota aastaks 2022 40 protsenti elekrienergiast taastuvenergiast – ja kui plaan A ei õnnestu, siis on plaan B ja siis on plaan C. Me ei jäta jonni ja liigume selle eesmärgi poole edasi,” lisas Sutter.

Kui Tootsi tuulepargi kinnistu ja Nelja Energia omandamine ei õnnestu, siis on suuremahulise taastuvenergia arendusena Eesti Energial veel plaanis ka ülisuure avameretuulepargi rajamine Liivi lahte. Samas ei ole ka selle 1000-megavatise planeeritud võimsusega meretuulepargi hoonestusloa menetlemiseni veel pea kaheksa aastaga jõutud ning lähiajal ei oodata ka sellega kiiret edasi liikumist.

“Kui me need firmad [Enefit Green ja Nelja Energia – toimetus] ära liidame, siis on kaks meretuulepargi projekti, mis on mõlemad hiigelprojektid. Need nõuavad väga palju eeltööd, enne kui saame rääkida otsustest. Hiiumaa park sai ka väikse tagasilöögi, mis pole midagi fataalset, aga planeeringuseadus ja praktika pole päris kooskõlas. Ka seadusandjal on vaja teha parandusi, et asjad kooskõlla viia,” sõnas Sutter.

Nelja Energia AS suuromanik Vardar Eurus AS ja väikeaktsionärid sõlmisid mai lõpus aktsiate müügilepingu Eesti Energia AS-i tütarettevõttega Enefit Green AS. Tehing tooks jõustumisel kaasa kõigi Nelja Energia aktsiate müümise Eesti Energia tütarfirmale.

Enefit Green maksab Nelja Energia ostmise eest 289 miljonit eurot, millele lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses.

Enefit Greeni taastuvelektri toodang kasvab Nelja Energia omandamisel tänaselt 0,4 teravatt-tunnilt üle 1 teravatt-tunnini ehk pea kolm korda. Enefit Green tootis mullu 372 gigavatt-tundi taastuvenergiat.

Enefit Greenile kuulub neli tuuleparki võimsusega 111 megavatti, kolm koostootmisjaama Eestis ja Lätis, üks hüdroelektrijaam ning üks päikeseelektrijaam. Enefit Green toodab energiat tuulest, biomassist, veest, segaolmejäätmetest ja päikesest.

Tehing vajab Baltimaade konkurentsiametite heakskiitu. Läti ja Leedu konkurentsiametid on Nelja Energia ostule loa andnud, kuid Eesti konkurentsiamet võttis juulis lisaaega otsuse tegemiseks. Amet peaks otsuse tegema novembri alguses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes